Реклама / Ads
1| 2995 |20.12.2022 НОВИНИ

Три големи неизрядни длъжници дължат 50 млн. на Българската банка за развитие

.
ББР
Неизрядните големи длъжници към Българската банка за развитие са три - група от компании в сферата на пътното строителство, транспортна фирма и производител на електроинструменти. Задълженията са за над 50 млн. лв., които са провизирани над 50%. Фактите, които са установени, са в противовес с публично заявените намерения на служебния министър на икономиката през 2021 г. по отношение на този голям кредит, заявяват още от Контролният орган.
 

Докладът на Управителния съвет за всички действия по събиране на вземания и защита на интереса на банката по експозиции над 5 млн. лв., провизирани над 50%, посочва, че ББР е отпуснала осем кредита в големи размери, които не кореспондират с основната мисия и функция на банка за развитие. Шест от тях се обслужват редовно, нямат просрочия и генерират доход на банката, заявяват от Надзорния съвет.


Според Надзорния съвет предприетите действия спрямо най-голямата нередовна кредитна експозиция с размер от над 150 млн. лв., която предизвика и най-голям обществен интерес, са непоследователни и неоправдано забавени.


За периода от 22.06.2021 г. до 18.05.2022 г. (почти година след назначаването на ръководството на ББР от служебния министър на икономиката на 22.06.2021 г. и повече от 5 месеца след встъпване в длъжност на редовното правителство на 13.12.2021 г.) по нея не е предприето никакво действие, пише още News.bg


Едва на 18 май тази година е взето решение за пристъпване към изпълнение върху търговското предприятие с назначаване на управител на едно от дружествата в групата. Поемането на управлението е било възможно и на по-ранен етап, така че назначеният от ББР управител по Закона за особените залози (ЗОЗ) да получи пълната информация за състоянието на дружеството. Необходимо е било и да изиска предприемането на активни действия спрямо контрагенти на дружеството за изпълнение на сключени договори за продажба (вземания, заложени в полза на банката).


На този фон, още през май 2022 г., е одобрено частично изписване и завеждане задбалансово на 52 млн. лева от задължението към ББР. Банката е изписала и завела задбалансово приблизително 1/3 от вземането с мотив, че няма разумни очаквания за възстановяване на финансовия актив без да се възложи нова оценка на цялото търговско предприятие на задължените дружества и преди вписването на назначения управител по ЗОЗ, чиято първа задача е била да изиска пълна информация за състоянието на задълженото лице.


Стратегия и план за действие за излизане от тази кредитна експозиция са одобрени едва на 29.06.2022 г., когато и реално е стартирала работата по оценка на текущото състояние на кредитополучателя и е сключен договор с одиторска компания за анализ на финансовото състояние, правен анализ, изготвяне на бизнес план и оценка на цялото търговско предприятие. През октомври 2022 г. е одобрено предявяване на искове срещу контрагенти на длъжника за заплащане на неустойки поради неизпълнение на задълженията по договори за закупуване на материали за пътното строителство.


Надзорният съвет на ББР заявяват, че си дават сметка, че този вид експозиции изискват максимална оперативност, професионализъм и воля за намиране на решения, а не популизъм. НС възложи на Управителния съвет да актуализира стратегиите за изход с конкретни стъпки и мерки за събиране на проблемните вземания в голям размер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2987 |20.12.2022 Amazon се споразумя с ЕС. Засега ще избягне големи глоби . 6| 2897 |14.12.2022 ДПС: Ще подкрепим кабинета ”Габровски”, но с много големи копромиси . 5| 3091 |13.12.2022 Димитър Ганев: Най-големият проблем на ГЕРБ е политическата изолация . 2| 6525 |12.12.2022 Министърът на икномиката обещава: Големи помощи и бонуси за хора с доходи до 1000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads