Реклама / Ads
1| 2308 |25.07.2024 НОВИНИ

Трима крадци на крипто света, които оформиха и в същото време унищожиха индустрията

.
Големите крипто-мошеници
Търговията с токени никога не е била безопасна: търговци, инвеститори и клиенти на крипто-платформи са били и ще бъдат изложени на рисковете от измама, кражба на средства от баланси или фалит на борси.
 

От стартирането на биткойн през 2009 г. и до ден днешен на крипто пазара не стихват шумни скандали, свързани с незаконни търговски операции, хакване на сметки, изчезване на десетки милиарди долари от сметки. Но въпреки всичко хората не се отказват от цифровите активи и тяхната търговия.

 

Според изследователската фирма за блокчейн индустрията Chainalysis, обемът на криптопрестъпленията е нараснал от скромен през 2018 г. до астрономически през 2022 г. Това беше улеснено от срива на борсата FTX на Сам Банкман-Фрид .

 

Повечето криптопрестъпления са свързани с измамите (измамите в интернет), както и с дейността на администратори на киберпрестъпни групи.

 

Полето на криптопрестъпността обаче обикновено е тясно свързано не само с обикновените хакери, измамници и престъпници, но и с ярки и противоречиви личности, които посягат на „трона“ на света на блокчейн.

 

Опитните крипто търговци все още помнят токийската крипто борса Mt.Gox, която се смяташе за най-голямата през 2010-2014 г. В своя пик 70% от всички биткойн транзакции са минавали през него.

 

Историята му започва през 2007 г., когато американският предприемач Джед Маккейлъб регистрира домейна Mtgox.com. Сайтът трябваше да се превърне в платформа за обмен на карти от популярната игра Magic: The Gathering. Този проект се провали, но доведе Маккейлъб до идеята за създаване на борса за търговия с биткойни.

 

Когато обаче видял сделки за десетки хиляди долари, разбрал, че е надскочил главата си. През 2011 г. предприемачът продаде сайта на Марк Карпелес, вдъхновен програмист, крипто-ентусиаст и бъдещият „крал на биткойните“, чиято звезда тъкмо изгряваше.



Чрез пренаписване на сървърния софтуер на сайта, Karpeles превърна Mt.Gox в най-популярната крипто борса. През същата година обаче той беше хакнат от хакери, които се възползваха от слабостите в настройките за сигурност на сайта и откраднаха потребителски идентификационни данни, за да прехвърлят криптовалута. Няколко хиляди биткойни изчезнаха от клиентските сметки.

Както се оказа, Karpeles случайно съхранява криптовалутата на потребителите в различни физически и софтуерни портфейли, което прави средствата уязвими за хакерски атаки. Това обаче не научи на нищо изпълнителния директор на Mt.Gox.

 

Поради множество грешки и слаба система за сигурност, средствата на клиентите на Mt.Gox станаха лесна плячка за хакерите. През февруари 2014 г. платформата регистрира подозрителна активност в дигиталните портфейли на потребителите, след което се оказа, че от сметките са изчезнали 850 000 биткойна, чиято цена към този момент е 450 милиона долара.

 

Официално Mt.Gox не можа да определи защо и къде са разпределени виртуалните монети на клиентите. Имаше предположение, че зад него стоят руски хакери. Този инцидент значително разтърси целия крипто пазар, а компанията на Карпелес беше на ръба на фалита. През април 2014 г. е ликвидирано.

 

Хвани ме ако можеш. Престъпниците все по-често използват "крипто"

 

През 2015 г. японските власти арестуваха Карпелес по обвинения в присвояване и злоупотреба с доверие. Той обаче беше оправдан по повечето от обвиненията и осъден за фалшифициране на данни.

 

На всеки шест месеца от 2014 г. до 2018 г. бивши клиенти на опожарената компания се събираха в малка съдебна зала в Токио, за да чуят новини по делото за възстановяване на суми от попечителя на Mt.Gox Нобуаки Кабаяши.


Общо 24 750 иска бяха регистрирани от потребители на борсата на обща сума от приблизително 45 милиарда йени (432 милиона долара). Днес тази сума е умопомрачителните 45 милиарда долара.

 

През юли 2024 г. в обръщение към кредиторите Кабаяши каза, че компанията е започнала да извършва плащания към потребителите на борсата. Трябваше да чакат 10 години.

 

2016 година. На огромната сцена на Wembley Arena свири Ружа Игнатова - революционерката в света на криптовалутите. Тя има безупречен външен вид: скъпи диамантени обеци, кървавочервена вечерна рокля и същото червило.

 

Хиляди страстни фенове слушат Игнатова да говори за неизбежната смърт на Биткойн. Тази криптовалута е несъвършена, твърде сложна за разбиране от обикновените хора. Ето защо Руза създаде OneCoin - алтернативна монета (алткойн), която трябваше да промени крипто индустрията завинаги.

 

Това основава компанията OneCoin. Твърди се, че алткойнът работи по същия начин като другите криптовалути – OneCoin може да се копае и използва за плащания.

 

След зашеметяващия успех на Уембли, инвеститори от цял ​​свят започнаха да инвестират в OneCoin. Сумата на всички инвестиции достигна 4 милиарда евро.


Приходите на OneCoin преминаха максималната граница от 800 милиона евро през третото тримесечие на 2016 г. Още през същата година обаче магията на Игнатова започва да отслабва.


За инвеститорите ставаше все по-очевидно, че блокчейнът за OneCoin не съществува. И имаше класическа схема на Понци или финансова пирамида: част от средствата на новите инвеститори бяха изплатени на предишни инвеститори. Такива схеми се провалят, когато потокът от нови пари намалее.

 

Компанията на крипто кралицата не предлагаше алткойн OneCoin, тя продаваше курсове на инвеститори по схемата за реферален маркетинг. Желаещите трябваше да закупят курса и да препоръчат и привлекат други инвеститори към обучението, за което получиха награда. Плащанията се извършваха от постоянния поток от пари.

 

Схема на Понци в услуга на крипто измамници: пет измами с криптовалути, които разтърсиха света

 

В крайна сметка схемата беше разкрита. През 2017 г. ФБР издава заповед за арест на Игнатова, но тя изчезва мистериозно, отнасяйки със себе си парите на инвеститорите в OneCoin.

 

Органите на реда все още не са успели да заловят бившата крипто кралица, въпреки наградата от 5 милиона долара за информация, довела до нейния арест.


По-нататъшната съдба на Игнатова е неизвестна. През 2024 г. журналисти от BBC предположиха , че тя може да бъде закриляна от българския мафиотски бос и наркодилър Христофорос Никос Аманатидис, известен в престъпния свят като Таки. Служил е като лична охрана на Игнатова.

 

"Таки е призрак. Никога няма да го видите, само можете да чуете за него. Той ви говори чрез други хора. Ако не слушате, няма да бъдете", пише в статията за мафиота.

 

Бившият следовател от Службата за вътрешни приходи Ричард Райнхард предполага, че Таки или хората му може да са убили Игнатова. Може би скоро светът ще разбере какво наистина се е случило с нея.

 

Колко пари са загубили потребителите и инвеститорите: потребителите - около 8 милиарда долара, инвеститорите - 1,7 милиарда долара.

Крипто борсата FTX (от съкращението Futures Exchange) е основана през 2019 г. от 27-годишния американски предприемач и инвеститор Сам Банкман-Фрид. Беше предопределен бързо да се издигне в несигурния криптосвят и също толкова моментално да падне от висините.

Според изследване на CoinGecko през 2019 г. пазарната капитализация на криптовалутите се е увеличила с 44,1%. През юли същата година пазарната оценка достигна 350 милиарда долара, а стойността на биткойн беше над 13 000 долара. На тази вълна популярността на FTX също нарасна: клиентите започнаха да отварят акаунти в платформата за търговия с криптовалута.

 

Сам позиционира FTX като борса за фючърси на криптовалута, която благодарение на своите ефективни инструменти е в състояние да отговори на нуждите на професионалните търговци под мотото „създадено от търговци за търговци“.

 

 

Alameda Research, основана от Bankman през 2017 г., действа като маркет мейкър и пазарен нагревател във FTX. Бившата приятелка на основателя на FTX, Каролин Елисън, изпълняваше задълженията на главен изпълнителен директор в него.

Сам пусна свой собствен FTT токен, чиято пазарна стойност се е увеличила с повече от 850% от началото на 2019 г.


Пазарният курс на ДФТ достигна своя връх през 2021 г. при $84,18. За сравнение, към 16 юли 2024 г. стойността му е $1,4.

FTX доминира на пазара благодарение на агресивна стратегия за придобиване на конкуренти - придобивания с висок профил на Liquid Global, LedgerX и Blockfolio. Платформата беше достъпна в САЩ, Бахамите, Япония, Европа, Швейцария и Хонконг.


В началото на 2022 г. крипто пазарът се поколеба: цената на биткойн, а с него и на други криптовалути, започна да пада. Според Watcher.Guru 25 крипто борси затвориха тази година, а големи платформи като Coinbase, Robinhood, Crypto.com драстично намалиха персонала си. Само FTX остана нечуплив.

 

Но още през ноември същата година платформата беше изправена пред съкрушителен колапс. CoinDesk публикува статия, в която Сам използва FTT токена като актив за своето дъщерно дружество Alameda Research.

 

С други думи, журналистите откриха, че компанията използва средствата на своите клиенти, за да финансира трета страна, а също така извършва търговски операции с активи на потребителите без тяхното съгласие. В допълнение, FTT токените са били използвани от Alameda за търговия с ливъридж в нарушение на законодателството на САЩ.

 

Падането на крипто краля. Какво се случи с Binance след скандала с прането на пари

 

След като измамата беше разкрита, цената на ДФТ започна да пада рязко. В резултат на това Alameda Research не успя да плати дълговете си.

 

Балансът показа, че FTX и Alameda са твърде тясно свързани. Alameda взе назаем от FTX толкова, колкото имаше нужда, и този заем беше обезпечен с клиентски депозити.

 

Падането на FTX продължи 10 дни - от 2 до 12 ноември. На 8 ноември платформата спря тегленията, на 9 ноември Changpeng Zhao, бивш главен изпълнителен директор на Binance, отказа да закупи FTX, без да иска да излага компанията си на риск поради откритите незаконни дейности на Сам.


На 10 ноември Alameda Research прекрати всички търговски операции. И на 11 ноември FTX подаде молба за защита от фалит. Предполагаемата хакерска атака, извършена на 12 ноември, окончателно "довърши" FTX - по време на нея хакерите откраднаха до 477 милиона долара.

 

Като цяло, в резултат на измамата на Сам, потребителите загубиха около 8 милиарда долара, а инвеститорите - 1,7 милиарда долара. Процесът срещу Bankman-Fried продължи до пролетта на 2024 г. На 28 март той беше осъден на 25 години затвор, като трябваше да върне 11 милиарда долара.

 

Ден преди това FTX каза , че инвеститорите ще получат загубените си средства, тъй като фондовата борса и Alameda Research успяха да продадат изгодно редица активи. Както се съобщава от The Conversation, въпреки факта, че цената на биткойн се е увеличила с повече от 250% след срива през ноември 2022 г., загубените активи ще компенсират инвеститорите със скоростта на 2022 г.

 

FTX също така твърди, че 98% от неговите кредитори, включително индивидуални инвеститори, които са имали до $50 000 в сметките си, ще получат загубените си средства. Те трябва да бъдат платени в брой в рамките на 60 дни, след като планът за реорганизация влезе в сила и бъде одобрен от съда по несъстоятелността на САЩ..

 

Превод  ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2256 |25.07.2024 Противоконституционни ли са промените в Конституцията? КС ще реши утре . 2| 2262 |25.07.2024 Бившата първа дама Мелания Тръмп ще издаде тази есен мемоари . 0| 2235 |25.07.2024 С разпит на свидетели продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас . 3| 39632 |25.07.2024 Древният саркофаг от Варна поне 4 г. е бил бар маса за пиене и друсане на кючеци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads