Реклама / Ads
0| 3309 |31.05.2022 НОВИНИ

Трюдо: Канада трябва да въведе пълна забрана за купуване и продажба на оръжията

.
Джъстин Трюдо Източник: БГНЕС
Канада трябва да въведе пълна забрана за купуване и продажба на всички оръжия, категоричен е премиерът на страната Джъстин Трюдо.
 

Правителството му предлага нов закон, който ще замрази частната собственост върху всички късоцевни оръжия. Законът няма да забрани напълно притежаването на пистолети, но ще направи купуването им незаконно.


Предложението на г-н Трюдо идва дни след смъртоносна стрелба в основно училище в Тексас, в съседните САЩ, където си отидоха 21 души.


„Освен използването на огнестрелни оръжия за спортна стрелба и лов, няма причина някой в ​​Канада да се нуждае от оръжия в ежедневния си живот“, обясни Трюдо пред репортери.

 

Това е най-амбициозният опит досега на неговото правителство да ограничи достъпа до огнестрелни оръжия.


Законопроектът също ще изисква пълнителите за пушки да бъдат преконфигурирани, така че да могат да побират не повече от пет патрона наведнъж. И ще отнеме лицензи за огнестрелно оръжие на собствениците на оръжие, участващи в домашно насилие или престъпения.


За разлика от САЩ, притежанието на оръжие не е записано в конституцията на Канада, но огнестрелните оръжия все още са популярни, особено в селските части на страната.


Канада вече има по-строги правила за притежание на оръжие от южната си съседка и всяка година регистрира по-малко инциденти с огнестрелно оръжие. Например всички оръжия трябва да се държат заключени и всеки, който желае да закупи огнестрелно оръжие, трябва да премине задълбочени проверки.


Но през последните години имаше призиви за допълнително затягане на законодателството за оръжията, особено след редица смъртоносни стрелби.
През април 2020 г. въоръжен мъж, представящ се за полицай, уби 22 души по време на стрелба в Нова Скотия - най-смъртоносната в историята на Канада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 24457 |31.05.2022 Зеленски: Наближаваме точката, в която Русия ще трябва да свали оръжията си . 0| 4645 |30.05.2022 Бивши журналисти от БНТ: Кошлуков не трябва да бъде допускан до конкурса за директор . 0| 3457 |30.05.2022 Смилов: ИТН е звеното, което трябва да се следи най-внимателно в четворната коалиция . 0| 25224 |28.05.2022 Проф. Николай Овчаров: Как г-жа Митрофанова призна българския принос и защо трябва да се учи история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads