Реклама / Ads
0| 2502 |15.08.2023 НОВИНИ

Троянският манастир събра хиляди миряни по повод Успение Богородично

.
Източник: БГНЕС
По повод Успение Богородично - 15 август - хиляди миряни се събраха в Троянската света обител в село Орешак. Повод освен празника бе и изнасянето на чудотворната икона на Богородица Троеручица.
 

Служението се проведе в двора на светата обител, откъдето тръгна и литийно шествие с иконата. Всички се събират на това място с надежда да измолят здраве, а болните да се помолят за изцеление, предаде БТА.

 

„Успение Богородично е един от най-уважаваните празници в троянския край, защото това е празникът на нашата Света Обител – Троянския манастир. От 16-и век насам този празник се уважава особено от жителите на община Троян и днес отново манастирът е пълен с жители и гости, за да се поклоним и да си пожелаем здраве. Всички сме тук да изразим уважение към майчинството, към децата и към семейството“, заяви по повод празника кметът на Троян Донка Михайлова.

 

Според нея празникът е особено предизвикателство заради пристигането на хиляди гости на тази дата. Радостта от посрещането на толкова много гости мотивира местната администрация да създава добра и безпроблемна организация на събитието.

 

„На всички българи желая най-вече здраве, ще пожелая вяра, защото в днешните трудни времена вярата е това, което ни дава сили и ни движи напред“, добави Михайлова.

 

В Троянския манастир „Успение Богородично“ присъства и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

 

По традиция в двора на Троянската света обител бе отслужено празнично служение, а вярващите имаха възможността да отправят молитва и да се докоснат до чудотворната икона на Богородица Троеручица в манастирския храм. След службата иконата заедно с литийно шествие по улиците на село Орешак извървяха разстоянието до местността „Могилата“ в селото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2857 |07.08.2023 Нова демонстрация пред Народното събрание срещу насилието над жени . 0| 2632 |06.08.2023 Колко струва един детски живот? Близки на загинали в катастрофи се събраха на национален протест . 4| 3045 |13.07.2023 Срещу Народното събрание ще бъде издигнат паметник на Захари Стоянов . 1| 3034 |11.07.2023 Народното събрание прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads