Реклама / Ads
9| 5344 |24.10.2019 НОВИНИ

Цацаров подкрепи Гешев с остри и лични нападки към Лозан Панов

.
Сотир Цацаров и Лозан Панов
Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд очаквано си размениха остри реплики по време на процедурата за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Панов коментира изцяло качествата на номинирания, докато Цацаров освен подкрепа за Гешев изрази и личното си мнение и неприязън към Панов.
 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че днешният избор е ключов за правовата държава. Панов се изказа против номинация на Гешев като изтъкна че не е получил информацията, която е поискал за да се запознае с професионалните му качества

 

По думите му, с единствената кандидатура липсва състезателност в тази процедура. Той попита кой и как предложи  Гешев, как определиха, че той е най-добър, обсъждани ли са други кандидатури.  Според него това е останало напълно неясно.

Той посочи, че оценката за професионалните качества не се извеждат произволно, а се обуславят от обективни критерии.

 

"Смущаващи бяха идентичните становища, които постъпиха във ВСС. Как прокурори, следователи и служители са успели да се информират за работата Иван Гешев, съвсем не става ясно. Аз лично няколко пъти опитах, но така и не успях. Подкрепата, която идваше от цялата страна, изглеждаше по-скоро като пиар акция, а не като спонтанна подкрепа. А магистратите, които са работили с него, са много малко. Когато тези становища са постфактум, по-скоро изглеждат като кризисен пиар. Кой и как предложи на членовете на прокурорската колегия на ВСС г-н Гешев за кандидат за главен прокурор? По какви критерии е бил определен той? Обсъждани ли са и други кандидатури и кои качества са се оказали най-важни за тази номинация? Тази кампания мина в безпрецедентна активност на прокуратурата", заяви Панов.

 

Според него в оценката на двете комисии има най-вече декларативни формулировки като "кандидатът отговаря на изискванията", "работи отлично в екип" и др., а статистиката за делата и обвинителните актове, по които е работил Гешев, са единствено по количествени, но не и по качествени показатели.

 

По думите му на фона на единодушното решение на Прокурорската колегия, още по-смущаващи са идентичните становища на различни структури на прокуратурите в цялата страна. Според него подкрепата от цялата страна е изглеждала като добре координирана ПР, а не спонтанен акт.

 

"Моят фаворит е опитът за държавен преврат“, допълни още Панов като каза, че според него кандидатът има нисък праг на търпимост към критиките към него.

 

Панов бе първия който заяви, че не подкрепя номинацията на Гешев. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е имал намерения да се изказва, но все пак взе думата, по думите му провокиран от казаното от Лозан Панов.

 

"Вярвам, че Гешев е доброто решение за прокуратурата и ще го подкрепя без да чакам благодарности от него. Ако аз очаквам от Иван Гешев благодарност, на същото основание и причини би следвало да очаквам благодарност и от Панов. Ще подкрепя Иван Гешев, защото знам как той работи, защото знам, че не се е огънал в най-тежкото време. Знам какви трудности костваше на мен навлизането в тази работа и решаването на всички проблеми, които заварих. Винаги след нас има други хора и винаги те ще направят повече. Работил съм достатъчно време с Иван Гешев, за да кажа, че начело на прокуратурата трябва да застане прокурор. Мина времето, в което начело на прокуратурата застана адвокат, мина времето, в което начело на прокуратурата застана юрист, съветник на президента, наказателен съдия. Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор", заяви Сотир Цацаров.

 

Той посочи, че няма да каже какво друго се е случило по време на избора на Лозан Панов в една друга сграда. "Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов, няма да го кажа, защото уважавам ВКС, съда, уважавам неговия председател – длъжността председател на ВКС“, допълни още Цацаров.

 

Той коментира протестите като каза, че най-общо има две групи протестиращи – тези, които протестират по свое лично убеждение и други, при които главният прокурор видя "гнусна политическа игра".

 

 "Гешев е неудобен за поне шест души с пари и медии.", каза още главния прокурор, който изказа пълната си подкрепа за кандидата.

 

След Цацаров, в подкрепа на кандидата се изказа Боян Магдалинчев, който също коментира както Иван Гешев така и Лозан Панов. По повод на втори, подкрепи отправените въпорси на Цацаров за избора на Панов на поста му.

 

По време на изказването на Атанаска Дишева, което също бе против кандидатурата на Гешев Цацаров бе напуснал мястото си в залата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6926 |24.10.2019 Иван Гешев към член на ВСС: Какво очаквате да ви кажа, за да сте щастлива? . 3| 5221 |24.10.2019 Петър Кърджилов: Ако президентът подпише за Гешев, ще бъде разпознат като част от мафиотското статукво . 2| 4173 |24.10.2019 Изслушването на Иван Гешев причини кошмарен трафик в София . 29| 17181 |24.10.2019 Това са хората, които се появиха пред ВСС, за да защитят Иван Гешев /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads