Реклама / Ads
16| 6922 |24.10.2019 НОВИНИ

Иван Гешев към член на ВСС: Какво очаквате да ви кажа, за да сте щастлива?

.
Иван Гешев пред ВСС
„Попитайте конкретно, за да се успокоите и да ви кажа“, „Какво очаквате да ви кажа, за да сте щастлива?“ с тези реплики кандидатът за главен прокурор Иван Гешев се обърна към член на ВСС в края на шестия етап от процедурата му за избор – задаването на въпроси към него от членовете на Висшия съдебен съвет.
 

Въпросът, който предизвика репликите на Гешев бе зададен от Олга Керелска и бе провокиран от многократното повтаряне от страна на кандидата, че атаките срещу него и прокуратурата са от страна на определени политико-икономически кръгове. Конкретно той бе запитан дали има подкрепата на такива и дали би имал различно отношение към представители на олигархични кръгове. Гешев очевидно се подразни на въпроса и настоя да му бъде посочено конкретно лице или кръг, който го подкрепя. Малко преди това въпросите на Керелска пък, бяха определени от председателя на ВСС – правосъдния министър Данаил Кирилов като политически. И в двата случая тя реагира критично, като втори път настоя за извинение от страна на Гешев.

„Извинявам ви се, но начина ми на отговор съответства на начина на задаване на въпрос.“, отвърна той.

 

Все пак в отговор на въпроса Гешев отговори, че не знае зад него да стоят такива кръгове, не се познава с олигарси и не би допуснал  да има чадър над когото и да било. "От депутата Делян Пеевски съм снемал обяснения по конкретна проверка, а на г-н Прокопиев също съм присъствал на негов разпит", каза още той, обяснявакйи, че това не означава, че ги познава. Завяи още, че няма да допусне  меидии да казват на прокуратурата какви престъпления виждат, кога и кого да обвинят. "В някаква степен не разбирам въпроса ви, но смятам, че отговорих на него.", завърши отговора си той.

 

Другия момент на по-сериозно напрежение в залата предизвикаха въпросите на председателя на ВКС Лозан Панов. По време на питането му главния прокурор се намеси като заяви, че не възразява Гешев да отговори, но възразява срещу задаването на такъв въпрос.

 

А въпросът беше във връзка с делото КТБ и казаното по-рано от Гешев, че това което се е случило е било „ с логистиката на БНБ“  и съответно каква според него е била ролята на регулаторните органи  и в това дело те имат ли някакво качество.  Кандидатът отговори, че има повдигнати обвинения към управител на представители на БНБ и всеки може да прочете публикувания обвинителен акт.

 

Панов обърна внимание, че не е съгласен, с  определянето на въпросите отправени от членове на ВСС и различни организации като  политически или манипулативни. Изказа мнение, че те са с цел хората да си създадат свое мнение. На това Гешев повтори, че въпросите към него целят отежняване на процедура и компрометирането му. По думите му зад тези въпроси стоят тези политически и икономически кръгове, които се  издържат от грантове и програми и се хранят от такива пари.

Лозан Панов попита Гешев и как определя зад кои публикациите стоят определени интереси, как определя кои медии са обективни или не и  как ще изразите благодарността си към главния прокурор за неговата подкрепа.

 

Гешев отговори, че преценката и критериите му са базирани на това дали една медия публикува верни неща или не. А относно Цацаров обясни, че по никакъв начин не смята, че това е необходимо. „ Главния прокурор се подписа последен, 11-ти, просто така се случи“, каза още Гешев.

 

Заседанието на ВСС продължи със седмия етап от процедурата по избор на главен прокурор - изразяване на становища от членовете на ВСС и дискусия. Едва след това ще бъде пристъпено към гласуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5218 |24.10.2019 Петър Кърджилов: Ако президентът подпише за Гешев, ще бъде разпознат като част от мафиотското статукво . 2| 4166 |24.10.2019 Изслушването на Иван Гешев причини кошмарен трафик в София . 29| 17177 |24.10.2019 Това са хората, които се появиха пред ВСС, за да защитят Иван Гешев /снимки/ . 11| 7488 |24.10.2019 Протестиращите срещу Гешев бранят като опълченците на Шипка палатката на „Орлов мост“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads