Петък, 23 Юни 2017, 15:03
Frognews
2| 2619 |27.10.2016

Цацаров: Правосъдие не се прави само с декларации, но и с материална база

.
Сотир Цацаров
Висшият съдебен съвет се скара за старите коли на съдилищата. „Дори при обсъждане на битови проблеми опитът за спекулация надделя”, изтъкна главният прокурор Сотир Цацаров.
„Правосъдието не е само декларации, призиви за независимост, но и материална обезпеченост. В днешно време папките с делата не се прехвърлят от един съд в друг с влак”, обърна се той с ирония към Калин Калпакчиев, предаде 24 часа. Поводът бе молба от шефа на окръжния съд в Русе ВСС да отпусне пари за купуване на кола за нуждите на съда – не да се ползва от председателя, а с който да се превозват папките с дела. И други съдилища са искали средства за нови коли, защото сегашните са стари.

Последната централизирана доставка на автомобили за съдилищата е отпреди близо 20 г., когато им бяха раздадени форд фокуси. Заради това главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се помисли за нова обществена поръчка и разпределение на коли за съдилищата. „Въпросните фордове отдавна са амортизирани. Средствата за поддръжката им са големи. При централизирана поръчка за повече коли цената им ще е по-ниска от тази на една кола, купена от председател на съд”, аргументира се той. „Съдилищата са оставени сами да се справят с проблема. Той не се решава с разрешения за купуване на една кола или с искания до министерството за финансите за предоставяне на конфискувани автомобили”, допълни Цацаров.

Главният прокурор, който преди бе шеф на окръжния съд в Пловдив, бе категоричен, че с много малки изключение състоянието на автомобилите на съдилищата е плачевно. Цацаров три пъти изтъкна, че неговото предложение не се отнася за прокуратурата, че тя няма да получи нови коли, а само съдилищата. В държавното обвинение са се опитали да разрешат проблема, поръчките и доставките за всички структури се правят от администрацията на главния прокурор и се постигат по-ниски цени. Калин Калпакчиев поиска съветът да изготви критерии по въпроса, за да е ясно за какво се харчат за „имущество, което не е свързано с правораздавателна дейност”. Това предизвика ироничния отговор на Цацаров, че „делата не се превозват с влак” и че „правосъдието не е само декларации, но и материална обезпеченост”. Той призова да не се спекулира с проблема и съветът да не затъва в дискусии по него.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. От Mercedes за Фрог: Болт може да се разхлаби при умишлена манипулация 0| 74 |23.06.2017 . Кабинетът ”Борисов 3” започва преговори за изтребителите ”Грипен” 0| 671 |23.06.2017 . С плакати ще борят агресията в училище 0| 1317 |23.06.2017 . Затвор за нелегален добив на подземни богатства 0| 1510 |23.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах