Реклама / Ads
3| 7034 |31.07.2015 НОВИНИ

Цената на тока пада за домакинствата, увеличава се за бизнеса, реши КЕВР

.
Средната цена на тока за битовите потребители се намалява с 0,11%, реши КЕВР на закрито заседание, предаде репортер на Novini.bg. Намалението за абонатите на за ЧЕЗ е с 0,63%, за абонатите на ЕВН с 0,44%, а за абонатите на "Енерго-Про" има повишение с 1,09% . От регулатора обосновават това увеличение със спецификата на мрежата на електроразпределителното дружество.
 
С днешното решение на КЕВР таксата "задължение към обществото" става еднаква за битовите и стопанските потребители.

Цената на електроенергията за индустриалните консуматори е цената на свободния пазар, КЕВР не регулира цената на свободния пазар, отбеляза председателят на регулатора Иван Иванов. КЕВР по справедлив начин определя еднаква добавка "Задължение към обществото" в размер на 37,90 лева, валидна за всички потребители - както битови, така и стопански, посочи той. По думите му това изравняване на добавката е необходимо, защото Законът за енергетиката приет от Народното събрание, изисква от КЕВР определянето й прозрачно и справедливо за всички крайни потребители и "защото е натрупан огромен дефицит в НЕК, който трябва да бъде преодолян от всички участници в сектор "Енергетика". Новият регулаторен период е от утре, 1 август, до 30 юни 2016 г.

Ако обаче се намерят резерви и се предприемат още мерки от законодателния орган, цената на електроенергията може да бъде променена, но най-рано след три месеца, уточни Иванов. Той заяви, че независимо кога наредбата за намаляване на тежестта на "зеления" ток бъде нотифицирана от ЕК, тя ще бъде валидна с дата 1 август 2015 г. При нейното действие добавката "Задължение към обществото" за потребителите с годишна консумация над 30 гигаватчаса, става 18,77 лева на мегаватчас, посочи Иванов.

По думите му наредбата добавя междинно стъпало за потребителите с годишна консумация между 10 и 30 гигаватчаса, за които намаляването на тежестта на "зелената" енергия е с 50 процента до 26,65 лева на мегаватчас. Решението на КЕВР за цените на тока за бита и бизнеса за новия регулаторен период, което трябваше да влезе в сила от 1 юли, беше отложено с един месец със съгласието на Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5657 |31.07.2015 Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока . 0| 6363 |30.07.2015 ЧЕЗ с извънреден отчет на електромерите за новата цена на тока . 1| 4846 |29.07.2015 Работодатели и синдикати дружно срещу поскъпването на тока . 0| 5096 |29.07.2015 Прокурист: Ще има ли оставка на шефа на КЕВР, ако греши за цената на тока?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads