Реклама / Ads
5| 8491 |15.04.2020 НОВИНИ

Център за изследване на корупцията, писал за Домусчиев, разкри тъмна сделка в Румъния за маски-менте

.
Източник: RISE Project
Милиони маски в помощ на Румъния се оказали менте на компания, чийто собственик е бивш политик, обвинен в участие в организирана престъпна група. Това показва разследване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Същата организация е публикувала и обширен материал за Кирил Домусчиев, с което страната ни попада в обсега на наблюдаваните за корупция свързана COVID-19.
 

В края на март милиони предпазни маски пристигат в Румъния. Пратката е от изключителна важност за борбата с COVID-19 във време на епидемия, която набира все повече скорост в северната ни съседка.

 

Облекчението на медиците обаче много скоро се превърнало в разочарование. Причината - трипластовите маски от полиестер се оказали менте. Компанията производител е свързана с бивш политик, осъден за участие в организирана престъпна група.


.
Симона Чиулаву, Facebook

 

Лицето Симона Чиулаву е “протеже” на Лудовик Орбан, който в момента е министър председател на Румъния. Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност е потърсил Орбан за коментар. Политикът твърди, че не познава такова лице.

 

Центъра разполага с документи от техния румънски партньор - RISE Project. Според тях B.S.G. Business Select SRL е сключила сделка без наддаване на стойност над 800 000 евро. Сделката е за доставка на предпазни маски и близо 26 000 защитни костюма. Те са били предназначени за стратегическия държавен доставчик на здравни пособия в Румъния - фирмата Unifarm.

 

През март огромен дял от компанията бил купен именно от Чиулаву. Тя е работила в транспортното министерство, по времето когато сегашният премиер Орбан е бил ресорен министър. Чиулаву има и бизнес отношения с друг бивш политик.

 

B.S.G. Business Select SRL е купила защитна екипировка от турски производител на стойност 614 400 евро на 18 март. Ден по-късно те били продадени на Unifarm за 865 752 евро. Печалбата е над 40%.

 

Пред Центъра изпълнителният директор на Unifarm твърди, че B.S.G. е била една от малкото компании, изпратили директна ценова оферта до държавната компания още в началото на март. Нямало обаче съмнения за качеството на стоките.

 

“Използваме тези маски и нито една от тях не се е скъсала. Не бихме изложили животите си на риск”, твърди директорът.

 

Анонимни лекари обаче, които също използват материалите, твърдят точно обратното и заявяват пред Центъра, че се е наложило да изхвърлят половината маски, защото не са били годни за употреба.

 

Корпоративните досиета показват, че Чиулаву е купила 60% от дяла на фирмата B.S.G на 11 март - същият ден, в който СЗО обяви пандемията от COVID-19. Преди тази дата компанията е еднолична собственост на иранец, който не е регистрирал никаква икономическа активност от 2011 година насам.

 

Предметът на дейност също прави впечатление - според регистрите тя фирмата е създадена за практикуване на ароматерапия, терапия с кристали. Журналист е посетил седалището на фирмата, което се намира в краен квартал в Букурещ. На място не е имало никакви данни за осъществяване на корпоративна дейност - на предполагаемата тераса е имало пране, а прозорецът, който гледа към улицата, е бил покрит.

 

Само пет дни, след като Чиулаву става мажоритарен собственик на фирмата, компанията се регистрирала по ДДС. Три дни по-късно маските били доставени до фирмата Unifarm.

Чиулаву има доста цветно досие. Работила е в общината в Букурещ, когато Орбан е бил кмет. През 2008 г., година след като Орлан става транспортен министър, Чиулаву се мести в неговата администрация, където става финансов специалист, отговарящ за европейски проекти.

 

През 2009 година става ясно, че дамата е замесена в престъпни схеми. Няколко години преди да заеме поста в министерството, Чиулаву е плащала на членовете на известен криминален контингент да избута лицензирана таксиметрова компания от определен маршрут, за да може тя да се възползва. Последвали смъртни заплахи към оператори и тежък побой над шофьор.

 

През 2014 година Чиулаву най-накрая е осъдена за участие в организирана престъпна група.

 

Орбан обаче категорично отрича да има какъвто и да било спомен за русата дама. Фактът, че двамата работили на едно и също място бил просто съвпадение.

“Нямам никакви връзки с този човек. Тя не се е свързвала с мен, не съм разговарял с нея. Името й не ми е познато”, обяснява Орбан пред Центъра.

 

На 19 март обаче (същият ден, в който пратката на B.S.G стига до Unifarm), бившият кмет на Букурещ - Робърт Константин Йонеску се похвалил във Facebook, че има огромна роля за осъществяването на сделката и дори благодарил на премиера Орбан за нейното “улесняване”.

 

По-късно в интервю за румънското издание “Либертате” Йонеску обяснил, че компанията му - Akyle Security, била по-скоро партняор на B.S.G. Обяснил обаче, че е адвокат на фирмата, въпреки че има забрана да практикува заради присъда от 2016 година за укриване на данъци.


Не е ясна истинската му роля в сделката и дали такава изобщо съществува. Орбан също твърди, че няма представа кой е този човек.

 

Въпросната фирма на Йонеску обаче Akyle Security предлагала услугите си на няколко държавни компании и институции. Справки в регистрите показват, че те са съсобственвост на сестрата на Чиулаву и 80-годишният баща на нейният приятел - Петру Питковичи, познат като “Пепи”. “Пепи” е бил начело на антикорупционната агенция в страната, но губи работата си, след обвинения в корупция.

 

Превод: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4385 |15.04.2020 Изследване: Операциите на пациенти с COVID-19 водят до усложнения на болестта . 6| 4356 |09.04.2020 В Банско започва масово изследване за COVID-19, хората недоволни, че само 1000 души ще се тестват . 6| 4070 |08.04.2020 Изследване: Ваксина срещу туберкулоза помага срещу COVID-19? . 0| 3947 |08.04.2020 Експлозия в изложбен център в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads