Реклама / Ads
6| 3108 |11.11.2021 НОВИНИ

ЦИК иска серийните номера на допълнителните машини

.
Камелия Нейкова Източник: стопкадър, bTV
Седмица преди избори е недопустимо появяване на машини. Централната избирателна комисия ще поиска серийните номера на всички допълнителни машини, за да не се допусне те да бъдат използвани на изборите в неделя. Това заяви в ефира на bTV председателят на Комисията Камелия Нейкова по повод казуса с появата на мистериозните допълнителни устройства за гласуване.
 

Тя припомни, че първоначално бяха открити 288 машини, които станаха известни от писмо от "Сиела Норма". В него фирмата настоява да бъдат освободени от митницата на софийското летище.

 

"Получихме информация от „Сиела Норма“, че има такива машини с молба да окажем съдействие те да бъдат освободени. Те отправиха тази молба, понеже МВР, които охраняват транспорта на машините, които бяха възложени от ЦИК, не са ги освободили, така разбрахме за тези 228 машини", допълни Нейкова.

 

Председателят на ЦИК повтори, че комисията не е възлагала поръчка за доставка на допълнителни машини, както и че в договорите няма клауза за доставка на такива: "ЦИК не е възлагала доставка на допълнителни машини, машините, които са собственост на държавата и са доставени по възлагане на комисията, са общо 12 837".

 

Нейкова увери, че тези машини няма да бъдат използвани за изборите, защото не са сертифицирани.

 

За кашоните с флаш памети, каквато информация изнесоха от ГЕРБ, тя е научила от медиите. Към момента ЦИК не е уведомена за тях.

 

В отговор на въпрос дали се проверява казусът тя отговори: "ЦИК не е орган с разследващи функции", и допълни че са уведомени Рашков, ГДБОП и прокуратурата.

 

Камелия Нейкова повтори, че броенето на разписките няма да влияе на резултата. В протокола ще се вписват резултатите от флаш паметите.

 

Първоначално ЦИК изненадващо реши разписките да се броят във всички секции, но след като ВАС беше сезиран от "Продължаваме промяната", "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България", решението беше отменено и вместо това контролните разписки ще се броят в 30% от секциите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 4649 |11.11.2021 Христо Иванов към Панов: Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента . 7| 4013 |10.11.2021 Министри: Искаме 120-те лева за пенсионерите да останат. Цените ще се нормализират . 15| 3124 |10.11.2021 България иска кислородни апарати и спешни легла от ЕС . 41| 4607 |10.11.2021 Стотици хиляди искат в Полша и САЩ, нито един в Беларус и Русия. Защо?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads