Реклама / Ads
12| 3473 |30.01.2021 НОВИНИ

ЦИК отмени решението си да забрани коалиции като ДБ и Изправи се.БГ

.
На извънредно заседание тази вечер ЦИК прегласува скандалното си решение от вчера, с което беше забранено коалициите да имат други имена, освен имената на членуващите в тях партии (Решение № 1961-НС от 27 януари 2021 г.).
 

Срещу решението бяха подадени жалби от тези коалиции, които бяха най-засегнати от него и не можеха да използват имената, с които са известни - Демократична България и "Изправи се.БГ". Според тях начинът, по който е взето решението, е брутален.

При гласуването днес обаче отпадна и ограничението за имената, така че към момента е възможно да има и коалиции с лични имена.

 

До това се стигна, след като бяха внесени две предложения. Първото предлагаше да отпадне изцяло текстът в т. 4, а именно: Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

 

Второто предложение бе изменението в т.4 да е следното:

 
Наименованието на коалицията не може да съдържа имена на физически лица, освен ако то не е част от наименованието на партия, регистрирана по закона за политическите партии.

 

В крайна сметка ЦИК гласува само първото предложение и до изменението не се стигна, въпреки че се наложи прегласуване. Така с 9 гласа за и 4 против ограничението за имената отпадна. 

 

"Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Това означава, че "Демократична България" ще може под името "Демократична България", с посочване на трите партии, които съставят коалицията - "Демократи за силна България", "Да, България!" и "Зелено движение" да се яви на тези избори. Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, невинаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция, каквато "Демократична България" осъществи", коментира съпредседателят на обединението Христо Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6420 |17.01.2021 Дариткова: Решението за масовата ваксинация с AstraZeneca у нас е експертно, не политическо . 38| 4471 |08.01.2021 Десислава Атанасова: Като че ли някой забрани на Радев да говори за 28 март . 8| 4130 |08.01.2021 Георги Свиленски: След решението за изключването на Гергов хората искат да се върнат в БСП . 28| 3736 |07.01.2021 Зукърбърг забрани достъпа на Тръмп до Фейсбук и Instagram за неопределено време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads