Реклама / Ads
0| 2580 |19.05.2023 НОВИНИ

Ципрас: Настоящото правителство е най-лошото дясно правителство от демократичните промени досега

.
Източник: Twitter
С многохиляден митинг на площад „Синтагма“ в Атина в четвъртък вечер най-голямата опозиционна партия в Гърция, лявата СИРИЗА, закри предизборната си кампания в столицата два дни преди парламентарните избори тази неделя, съобщи БТА.
 

Бившият министър-председател и лидер на партията Алексис Ципрас отправи остри критики към настоящото правителство на дясноцентристката „Нова демокрация“, което окачестви като „най-лошото дясно правителство от демократичните промени (през 1974 г.) досега“. Ципрас осъди премиера Кириакос Мицотакис заради скандалите с подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис и предполагаемото използване на шпионски софтуер от гръцкото разузнаване.

 

Лидерът на СИРИЗА говори остро и за реакцията на властите на железопътната катастрофа в Централна Гърция на 28 февруари, в която загинаха 57 души. Той директно отправи обвинения към правителството на Мицотакис в безчувственост към несправедливо погубените животи и се обърна и към избирателите на Нова демокрация с въпроса дали подобно управление им допада.

 

„Гръцкият народ иска здраве, образование и справедливост“, подчерта лидерът на СИРИЗА. Той обеща вдигане на минималната заплата на 880 евро месечно, повишаване на възнагражденията на бюджетните служители с 10 процента, връщане на 13-ата пенсия и връщане на ретроспективно дължимите плащания към пенсионерите.

 

Сред другите приоритети на СИРИЗА е нарастване на бюджета за здравеопазване със 7 процента, увеличаване на средствата за образование, увеличаване на възнагражденията в тези сектори и наемане на нови служители.

 

Бившият премиер обеща в случай на изборна победа незабавно да преустанови принудителните продажби на първо жилище, докато бъде законодателно решен въпросът за погасяването на просрочените задължения. Той обеща намаляване на ДДС за храните и нулева ставка за определени стоки от първа необходимост и намаляване на специалната потребителска такса върху горивата. В областта на образованието СИРИЗА настоява за отмяна на минималния бал за прием в университетите още от тази кампания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3424 |19.05.2023 Борисов: Конституционно правителство също е вариант . 2| 3038 |17.05.2023 Мирослав Иванов от ПП-ДБ: ГЕРБ са безпомощни, не могат за втори път да направят правителство . 11| 3207 |17.05.2023 Стою Стоев от ПП-ДБ: Ще предложим правителство на малцинството без министри на ГЕРБ . 9| 3029 |16.05.2023 Борисов с кухи хвалби пред еврокомисар Вархеи: ГЕРБ полагали усилия за формирането на стабилно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads