Реклама / Ads
30| 6574 |16.12.2021 НОВИНИ

Цонев: Нямаме отношение нито към Гешев, нито към Цацаров, но не подкрепяме реформа „Стани, да седна“

.
Йордан Цонев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Чадър над нас няма от нито една институция – нито от прокуратурата, нито от КПКОНПИ, нито от никой. Нямаме отношение към Гешев. Нямаме отношение към Цацаров. Ще подкрепяме цялостна реформа, каквато е нужна в правосъдната система, но ако въпросът е „Стани, да седна“ и в това се състои реформата, на ДПС принципа и девиза в политиката не е този. Смяната на една фигура с друга не решава проблема. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.
 

Все пак от Движението за права и свободи били позитивно настроени към състава на новия кабинет. „Страната има нужда да се прекрати политическата криза и да се започне с решаването на другите кризи. Освен това са млади и образовани хора с искрен ентусиазъм за решаване на проблемите“, коментира депутатът от ДПС и отчете, че основната опасност пред новото правителство било да не изпадне в зависимост от задкулисието. Цонев уточни, че визира „медийният монополист и олигарх Иво Прокопиев“: „Продължаваме Промяната“ беше наложен по същия начин, както ГЕРБ. Авторите на този проект са Кръстев и Прокопиев“. Ако обаче новите министри успеели да скъсат с тази зависимост, щели да получат подкрепата на ДПС.

 

„Надяваме се „Нулева толерантност към корупцията“ да не означава същото, което казаха пред 2009 година ГЕРБ. Те започнаха с този лозунг“, отбеляза Цонев.

 

Той отказа да коментира информацията за спирането на газа към ТЕЦ „Варна“, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Цонев не искал да се упражнява по тези теми, бил просто депутат.

 

Що се отнася до санкциите по „Магнитски“, ДПС в никакъв случай не се чувствали под международна изолация.

 

 „Безусловно токът не трябва да поскъпва от 1 януари догодина и ДПС ще бъде на тази позиция, както и останалите партии, предполагам. Въпросът е как да се спре поскъпването. Парламентът не може да налага мораториум върху конституционно закрепени решения на изпълнителната власт, нито върху решения на независими регулатори Цената на тока трябва да бъде спряна, но по законен начин. Това може да стане с изменение на два члена в Закона за енергетиката. Мисля, че това са член 31 и 35. В единия от тях става въпрос за промяна в обстоятелствата и КЕВР трябва да преразгледа решението си“, коментира Цонев мораториума на Народното събрание върху цената на тока, парното и водата.

 

„ЕРП-ата биват компенсирани от държавата за разликата в цената на която купуват енергия и на която я продават. Дългосрочното решение за поскъпването на тока трябва да бъде предшествано от анализ и съответните законодателни промени. Краткосрочното, от което имат нужда българските граждани, трябва да стане сега. Но поскъпването на тока не може да стане с мораториум на НС върху независим регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете”, заяви той и призова: „Нека се учим от грешките си и да помагаме на хората със законови средства“.

 

„Всички сме категорични, че цената на тока за хората не трябва да расте. Поне не тази зима. И поне не така рязко. Но това трябва да стане по начин, който няма да доведе до санкции”, добави Йордан Цонев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3507 |14.12.2021 Проф. Дичев: Имаме нужда да намерим нашето място в ЕС, там нямаме приятели . 15| 4358 |14.12.2021 Financial Times: Новият български премиер обещава поврат по отношение амбициите на РСМ към ЕС . 14| 5149 |05.12.2021 Кирил Петков с нови новини: Нямаме разногласия кой кое министерство очаква . 9| 3433 |23.11.2021 САЩ поздравиха президента Радев за уточняване позицията по отношение на Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads