Реклама / Ads
0| 5367 |09.08.2017 НОВИНИ

Еколог: Кметицата на Каварна защитава интересите на г-н Суджука

.
Кметицата на Каварна изнесе невярна информация. Опасявам се, че тя защитава интересите на г-н Суджука. Това заяви екологът Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „Балкани“ . Той, заедно с колегата му Градимир Градев от „Зелени Балкани“ коментираха казуса „Калиакра“.
 
Според Ковачев няма неразбиране, което води до напрежението сред собствениците, а „желание за застрояване. Това е! Според мен в момента кметицата (Нина Ставрева, бел. ред.), директно я обвинявам, разпространяваше невярна информация. Когато започваше протестът, беше ясно, че ограниченията се отнасят само до степите и нищо друго. Но на протеста се разпространяваше информация как цялата община ще бъде засегната и кметицата беше начело на тези неверни твърдения. Съжалявам, но това трябва да се каже.

Ставрева заяви, че „категорично не приема обвиненията“. „Господинът може да твърди каквото иска. Хората излязоха на протест, защото останаха с убеждението, че се отнема техният поминък“, каза тя.

Ние искаме да защитим правата на обикновените хора, но най-същественото е дали няма да защитим интереса на г-н Суджука, например, който иска да застроява тези степи. Опасявам се, г-жа кметицата защитава именно интересите на г-н Суджука, каза Ковачев.

Важно е да отбележим, че интересът на местните е защитен, посочи Градев. Никой не споменава, че за Натура 2000 се изплащат обезщетения. Например в предния програмен период, само за две години, бяха изплатени 50 млн. лв. обезщетения на хора, които извършват земеделска дейност в Натура 2000, но традиционно, а не такива, решили да купят парче земя и да казват, че то е много важно, добави екологът пред bTV.

На срещата в МС вчера е станало ясно, че заповедта за забрана на строителството и различни земеделски дейности в комплекса „Калиакра“ няма да бъде отменена, а прецизирана след среща с хората на място, каза Ставрева и добави, че очаква в края на седмицата министър Димов да направи обиколка в района.

Най-после получихме и очертанията на нанесените точки на координатния регистър и се надявам днес да е ясен броят на засегнатите собственици и площите на имотите, които попадат в комплекса „Калиакра“, каза още тя.

Заповедта на министъра беше един от основните поводи за протестите заради категоричните забрани за извършване на строителни и всякакви селскостопански дейности в нашия район, което е поминъка. Ние много категорично поставихме въпроса за съдържанието на Интегрирания план за управление и искаме преразглеждането му, посочи кметицата. Искаме и нова експертиза с външни експерти и изцяло ново картиране, каза Ставрева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6014 |04.08.2017 Бой и кръв на протеста в защита на Каварна . 0| 5632 |04.08.2017 Собственици на земи протестират срещу наредба пред Община Каварна . 1| 5239 |13.06.2017 Искат оставката на кметицата на ”Младост”! . 5| 5803 |16.05.2017 Еколог: Зад промените в земеделския закон стоят олигарси и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads