Реклама / Ads
4| 6770 |01.09.2021 НОВИНИ

Цветан Василев: Бойко Борисов е минало, България не е готова за еврото

.
Цветан Василев
Вървим към трети предсрочни избори, това стана ясно още с начина, по който партията на Слави Трифонов анонсира своите правителства 1 и 2, както и с отношението и липсата на каквато и да било коалиционна култура, показана от тази партия. Едва ли някой е имал съмнение, че след като ГЕРБ е в изолация, трети мандат, даден на която и да е партия в парламента, ще доведе до успешно правителство. Това заявява в интервю за сайта ”Актуално” банкерът Цветан Василев от Белград.
 

С тези си ходове партията на Слави Трифонов обслужи задкулисието, отмести фокуса от най-важните проблеми на дневния ред на обществото и ги подмени с дискусии по отношение на качествата на премиери, кандидат-премиери и прочие и прочие. Това, че ГЕРБ може да победи на следващите предсрочни парламентарни избори обаче не означава, че ГЕРБ ще се върне във властта. За мен ГЕРБ е обречен на политическа изолация, а Бойко Борисов е минало, категоричен е Василев.

 

Аз не смятам, че Кирил Петков и Асен Василев ще имат време да формират нов политически проект до следващите извънредни избори, което не означава, че няма да опитат междувременно. Смятам, че ако тръгнат в тази посока, със сигурност няма да е стъпка към присъединяване към „Да, България“. По-скоро би бил политически проект с център президента и вероятно ще цели да отнеме голямата част от гласовете на избирателите на Слави Трифонов. Моята прогноза е отново положение „цугцванг“ след следващите парламентарни избори, освен ако не се стигне до някакъв абсолютно необясним компромис, който в една или друга насока може да предизвика и нови улични протести.

 

Големият проблем не е в липсата на постоянно правителство, а в липсата на работещ парламент, защото в работещия парламент са кодирани определени много важни процеси, които би трябвало да настъпят, резултиращи в промени на закони, които да доведат до махане на мафията и задкулисието най-вече от съдебната система. Мисля, че от партията на Слави Трифонов ще има голям отлив, не бих искал да се ангажирам с конкретни числови измерения, защото това не би било сериозно, но смятам, че те първо няма да бъдат първа политическа сила и второ ще имат резултат под 20%. Поради тази причина онези, които се чувстват разочаровани и подведени естествено ще търсят нов политически субект. Но аз не вярвам, че преобладаващата част ще се насочат директно към „Да, България“ или формацията на Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева. Затова смятам, че има място за нов политически проект в центъра с ярко изразени лидери, такива каквито се лансират в момента като Кирил Петков и Асен Василев.

 

Влизането в еврозоната за мен е преекспонирано. То се лансира заради контрола върху банките. Европейска централна банка директно можела да рефинансира банките в случай на нужда. Аз мисля че макроикономически България не е подготвена за влизане в еврозоната. Освен това съм убеден, че голяма част от банките също не са готови, коментира Василев срещу когото продължава делото „КТБ“, по което все повече проличават несъстоятелните обяснения на главните свидетели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3525 |31.08.2021 Асен Василев: Докато съм финансов министър не правя партия . 11| 34583 |30.08.2021 Илиян Василев: 13-те нови милиона към Догановия ТЕЦ са от шефа на ЕСО. Решението е незабавна смяна . 3| 3579 |27.08.2021 Слави Василев: Възможността партиите на протеста да съставят кабинет клони към нула . 25| 6306 |26.08.2021 Слави Василев: Ще има нови избори, освен ако Трифонов утре в национален ефир не обоснове някакъв голям завой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads