Реклама / Ads
92| 16987 |31.01.2013 НОВИНИ

Цветанов: Ал. Петров никога не забравя; рано или късно винаги ще те стигне

.
Цветан Цветанов
Убийството на Баретата е професионално подготвяно. В началото на 2009 г. била изпратена жалба до президентството, където един от основните играчи от подземния свят се оплаквал, че имал проблеми в сектора за сигурност, обясни министърът.
 

Златомир Иванов-Баретата е в тежко състояние, което прави невъзможно да се комуникира с него, заяви по ТВ 7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Вчера е имало повторен оглед на местопрестъплението и там бил открит автомат със заглушител. Престъплението е било добре планирано и дълго подготвяно, добави той. Убийството било професионално подготвено; мястото е добре подбрано и на мястото е осъществявана сериозна подготовка.

В момента се работело по повече версии, нямало приоритетна, но едната била неуредени финансови взаимоотношения, друга - наркоразпространение, обясни министърът. Имало обаче интересни данни, че към началото на 2009 г. била изпратена жалба до президентството, където един от основните играчи от подземния свят се оплаквал, че имал проблеми в сектора за сигурност и изпитвал натиск от ДАНС. Визирали се Алексей Петров, а също и Баретата.

Защо мярката му е променена в домашен арест, това създава възможност за генериране на престъпност и има заплаха за живота и здравето на лицата, осъдени на първа инстанция, попита Цветанов. Според него трябва да има приоритети на държавата. Когато има дълги срокове на правораздаване, се получава така. Пример бил и Евелин Банев-Брендо, който от обикновен крадец от Тополовград се превърнал в една от най-спряганите кокаинови фигури в Европа. Това го позволиха политиците, констатира Цветанов и попита: Дами и господа, защо позволихте тези хора да се превърнат в такива вековни дървета, които трудно може да се обрулят.

Миналата година хващаме една група, която се занимава с контрабандни цигари в особено големи размери, сред които Фози. Има един депутат от кюстендилския регион от БСП, който го е защитавал непрекъснато. Били пуснати с подписка. Вчера били задържани отново за абсолютно същата дейност. Няма как само с полицейски действия да се бори организираната престъпност, без да има адекватна съдебна система и политическа воля, констатира Цветанов. 

Или - започва съдебният процес по делото на Ал. Петров, продължи министърът. В момента, в който има опит за въздействие за смяна на свидетелски показания, мярката беше променена. Защо, когато осъдителна присъда на първа инстанция, те не бъдат задържани, попита Цветанов. Баретата има 8 години присъда, делото върви от 4-5 години, продължава на втора инстанция, после има ВКС, ако попадне на подходящ съдия, той може с години да забави писането на мотивите и това лице може 8 години да си бъде под домашен арест, каза той.

Алексей Петров никога не забравя, каза Цветанов. Ако си се допирал до него, рано или късно винаги ще те стигне, обясни той по повод евентуална връзка Петров-Баретата.  В последните месеци Баретата не е имал видимо притеснение, излизал е от дома си само с един охранител, през последния ден дори сам е шофирал автомобила си; само един от гардовете му е имал тогава оръжие. По-голяма е вероятността да е бил извън наркопазара. Възможни са няколко версии, продължи Цветанов.

Не трябва да се прави паралел между престъпленията срещу Доган и това срещу Баретата. Първото е публична политическа демонстрация; как да е опит за убийство с подобен пистолет; за да убиеш някого, трябва да извадиш годно оръжие. Октай предишния ден си го е купил за 40 лв; търсел е звуковия ефект. При Баретата - в България има много сили, искащи дестабилизация. Такава е и опозицията, подкрепяна от организираната престъпност. Организираната престъпност не е толерирана от нас през последните години, каза Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10313 |28.01.2013 Ал. Петров укрепва в сауната на Правителствена болница . 62| 5955 |27.01.2013 Цветанов: Референдумът не беше за или против Б. Борисов . 47| 5296 |27.01.2013 Цветанов: Експертиза ще посочи дали с оръжието на Йоско са извършени тежки престъпления . 93| 5876 |24.01.2013 Цветанов: Искам да затворим темата ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads