Реклама / Ads
29| 5314 |12.02.2014 НОВИНИ

Цветанов упорит: За Сарафов има секретна информация за престъпления

.
Призован от главния прокурор да докаже с факти твърденията си за "потулена преписка" срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в , че такава информация имало, но класифицирана. От думите му стана ясно, че той не може да извади конкретни данни.
 

Цветанов, който в момента е притиснат не само от депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Цацаров, но и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради нападките си срещу прокуратурата, декларира, че Борисов е "абсолютно прав". Преди ден Борисов му се ядоса , че не си е извадил поука от предишните си нападки срещу съдиите, след като сега необосновано атакува Цацаров, който в "европейския доклад е изведен като положителен пример".

"Нашият лидер е абсолютно прав и аз се съобразявам с него, че не трябва да се атакуват институциите, защото институциите са държавността в една държава. Не смятам, че от това, че нашият лидер е казал едно мнение, с което аз съм се съобразил изцяло, ние сме говорили и вчера, и онзи ден, и днес. В тази посока той каза само едно - нека да има конкретика и днес ви давам конкретиката", каза Цветанов пред репортери в парламента.

След това бившият МВР шеф пристъпи към "конкретиката" по отношение на твърденията за зам.-главния прокурор.

"Има справка на ГДБОП за оказване на натиск и други данни за престъпления от Борислав Сарафов. Понеже информацията е класифицирана, ще кажа само следното – има справка, която е изготвена от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", която е изпратена по компетентност на главния прокурор на Република България, касаеща действия, свързани с оказване на натиск и други данни за престъпления от Борислав Сарафов. Тази справка е изпратена на главния прокурор, главният прокурор е разпределил по компетентност на съответна прокуратура – аз не знам коя е. В момента, когато това нещо по всяка вероятност, е станало достояние и на Борислав Сарафов, започнаха проблемите с разформироването на ГДБОП, защото няма интерес днешното правителство да се бори ефективно срещу тежката организирана престъпност. Ако тази справка беше разгледана в дебата за номинациите за заместник-главни прокурори, смятам, че главният прокурор нямаше да даде това предложение за Борислав Сарафов", каза Цветанов.

"Но когато има подобни справки, с подобно съдържание, смятам, че всеки един доблестен гражданин в тази република трябва да говори с тъга и болка за тази ситуация. В тази посока лидерът Борисов е абсолютно прав... Ако сравним информацията в тази справка и информацията, която беше изнесена публично, за разговорите на Камен Ситнилски - това, което излезе за Ситнилски е едно десертче, спрямо основното ядене, което излезе за Борислав Сарафов", продължи Цветанов, сравнявайки образно "прегрешенията" на Сарафов и тези на Ситнилски, който бе отстранен от ВСС след скандал с подслушани разговори.

Според разясненията на Цветанов, залогът Борислав Сарафов да стане заместник-главен прокурор била въпросната справка.

Бившият вътрешен министър отрече твърденията на депутата от ДПС Делян Пеевски, че е искал от Сотир Цацаров да назначи Ася Петрова за заместник-главен прокурор. Цветанов благодари на главния прокурор за позицията му, че Петрова е била избрана на база нейния професионализъм.

"Никога не съм си позволявал дори да взимам отношение по начина, по който беше проведен изборът за главен прокурор, за заместник-главни прокурори. Смятам, че, ако съм бил взел отношение, щях да говоря тогава за тази справка", каза Цветанов по повод твърденията на Пеевски за оказван натиск.

Той допълни, че едва сега дава гласност за въпросната справка, защото се е вслушал в призива на главния прокурор от вторник. Цацаров настоя зам.-шефа на ГЕРБ "незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление".

"Това, което стана възможно през последните няколко дни да има такава реакция и от главния прокурор, и от един депутат от ДПС в лицето на Делян Пеевски, мога да кажа следното. Понеже призивът на главния прокурор беше публично да заявя какво съм имал предвид и лидерът на партия ГЕРБ г-н Борисов каза, ако има информация, тя да бъде споделена", коментира още Цветанов.

Той увери, че няма опасения за политическото си бъдеще.На въпрос дали ще остане зам.-председател на партията и след конгреса им в неделя, Цветанов отговори: "Това ще бъде решено на нашия партиен форум и от предложенията, които ще бъдат направени от нашия партиен лидер".Преди време Цветанов каза, че остава доживот в ГЕРБ, дори да не е зам.-председател.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 5349 |12.02.2014 Делян Пеевски: Бил съм при Цветанов поне 40 пъти . 65| 5309 |12.02.2014 Цв. Цветанов: Няма нищо вярно в това, което каза Пеевски . 38| 6076 |12.02.2014 Борисов пак вдигна пръст: Цветанов да се съобрази с това, което съм казал . 31| 5147 |12.02.2014 Йовчев отдавна спрял да обръща внимание на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads