Реклама / Ads
4| 2339 |11.04.2023 НОВИНИ

Цветелина Пенкова: България и Сингапур могат да си сътрудничат в търговията, енергетиката, туризма и образованието

.
Сингапур и страните от Югоизточна Азия са ключови търговски партньори, доставчици на услуги, производители и превозвачи. Те са връзката между Азия и останалия свят. България има потенциал да задълбочи отношенията със Сингапур в областта на енергетиката, търговията, туризма и образованието.

Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тя посети  Сингапур с делегацията от Европейския парламент. Проведе срещи с посланиците на ЕС, народни представители, с представители на Министерство на телекомуникациите и информационните технологии, генералния директор на сингапурските митници, президента на Комисията за защита на потребителите, браншови и синдикални организации, големи индустриални конгломерати и представители на енергийния сектор.


Сред темите, които бяха обсъдени по време на срещите, бяха дигитализацията и цифровите умения, напредъкът и иновациите в икономиката и финансираните в Сингапур  програми за преквалификация на работещите. 


Цветелина Пенкова отбеляза, че за  последните три години парламентът в Сингапур е актуализирал бюджета десет пъти, за да се гарантира, че достатъчно средства достигат до най-нуждаещите се и до малките и средни предприятия, които са засегнати от Ковид и от настоящата световна икономическа криза. 


Сингапур следи в детайли европейските законодателства и се стреми да изгражда подобна законодателна рамка в страната, особено в сферата на дигитализацията, защитата на данни, зелените и енергийни политики на Съюза.


Евродепутатът изтъкна, че в Сингапур се намира второто по големина пристанище в света. Страната достига завиден икономически растеж за по-малко от 60 години, благодарение на световната търговия и глобализация. Сингапур поставя сериозен акцент в развитието на търговските си отношения с ЕС. 


След официалната програма на делегацията на Европейския парламент Пенкова проведе срещи с представилите на енергийния сектор в Сингапур. С Енергийния институт към Националния университет на Сингапур евродепутатът дискутира политиките на ЕС, свързани основно с инвестиции във възобновяеми източници на енергия, развитие на зелена индустрия и енергийната ефективност на сградите. С основателя на Центъра за стратегически енергийни ресурси Цветелина Пенкова разговаря за бъдещето на ядрения сектор и новите технологии в сферата. Ядрената енергетика е възможност за Сингапур и Пенкова коментира, че сътрудничествата в тази сфера между ЕС и Сингапур и България и Сингапур е ключово. Пенкова сподели: „България има сериозна експертиза и кадрови потенциал в ядрения сектор, което дава възможност за развитие на сътрудничество между двете страни в тази посока“. 


Цветелина Пенкова се срещна и с българската общност в Сингапур.

 

Тя благодари на българския посланик за Сингапур - Н.Пр. г-н Петър Андонов. Той е базиран в Джакарта, Индонезия, но заедно с  почетния консул в Сингапур - Ланкс Гох полагат големи усилия за развитието на взаимоотношенията с България. Сингапур е вратата към Югоизточна Азия и предлага голяма пазарна възможност за българските компании и за академичния сектор в сферата на обмяна на опит и съвместни научни проекти.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2460 |11.04.2023 Здравният министър на Полша идва на визита в България . 7| 2878 |10.04.2023 България открива индустриална зона в Доброславци . 4| 2482 |10.04.2023 България настоява за допълнителна защита от ЕК за земеделските производители . 2| 2772 |10.04.2023 Зинаида Златанова: След 2009 г. България заспа, изпадна в летаргичен сън, това сега ни се връща като бумеранг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads