Реклама / Ads
5| 3158 |20.11.2022 НОВИНИ

Цветелина Пенкова: Да продължим лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген

.
Цветелина Пенкова
„До последния възможен ден не бива да се отказваме по всякакви възможни линии да продължи лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген. Не трябва да позволяваме всички вътрешнополитически дебати и проблеми да стават част от процеса по приемането на България и поставянето на допълнителни условия, които нямат общо с критериите за разширяването.

Изпълнили сме всички технически изисквания и задължения, за да бъдем част от Шенген.  Оттук се очаква да говорим не за дискриминация, а за предоставяне на права.“ Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в предаването „Говори сега“ на БНТ. Тя напомни, че преди няколко седмици доброволната експертна мисия на Европейската комисия за пореден път потвърди, че изпълняваме всички критерии за членств, включително по охрана и управление на границите.

 

„България беше една от първите държави, които подкрепиха Швеция за влизане в НАТО. Когато говорим за европейско партньорство, е добре то да бъде двустранно- това трябва да се припомня на нашите европейски партньори, защото не може само да очакват, че ние ще ги подкрепяме и няма да спираме техните процеси“, коментира Цветелина Пенкова.

 

Евродепутатът напомни, че Съветът може да вземе решението за разширяване на „Шенген“ без да се консултира оттук нататък с Европейския парламент, но само и единствено, ако България и Румъния вървят в пакет. Ако има предложение за тяхното разделяне, това не може да стане без ново решение и мандат на Европейския парламент.

 

По повод споровете за връщането на хартиената бюлетина, Цветелина Пенкова коментира: “Най-важното в един изборен процес е доверието. В момента, с начина, по който се провежда дебатът, и с факта, че решение за промени на Изборния кодекс се взимат  в рамките на една нощ, не мисля, че връща доверието в българските граждани. Всичко това трябва да бъде поставено на сериозен обществен дебат, да се даде информация и да се обяснят притесненията и казуса, свързан и с двете трактовки – хартиена бюлетина, машинно гласуване.“ Евродепутатът смята, че ако има притеснения, те трябва да бъдат изказани фактологично и не трябва през няколко месеца да се променя Изборният кодекс. „Гласувах на машина, когато имаше възможност, и ще продължа да правя това“, заяви личния си избор за начина на гласуване Цветелина Пенкова.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4850 |19.11.2022 Цветелина Пенкова: Не трябва незабавно да закриваме мощности на част от ТЕЦ-овете . 3| 2533 |13.11.2022 Цветелина Пенкова: Пробив за Шенген може да очакваме през декември . 2| 2631 |12.11.2022 Цветелина Пенкова: Проблемът с високите такси за сезонните работни визи за Великобритания да бъде скоростно решен . 1| 2512 |07.11.2022 Евродепутатът Цветелина Пенкова с ключови срещи и разговори в Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads