Реклама / Ads
3| 3006 |13.11.2022 НОВИНИ

Цветелина Пенкова: Пробив за Шенген може да очакваме през декември

.
Цветелина Пенкова
Пробив за Шенген може да очакваме през декември, това заяви по БНТ евродепутатът Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП Цветелина Пенкова.
 

"От страна на почти всички държави членки ние имаме много силна подкрепа. Нидерландия изрази отново своите обструкции, но все още нямаме официална позиция. Аз считам, че ситуацията, в която се намираме в момента, геополитическият натиск допълнително ще наложат натиск и върху Нидерландия да промени своята позиция и да не си позволява да държи България извън Шенген", коментира тя.


България трябва да има много сериозна позиция и ясна дипломация, която трябва да бъде задача на всички, които имат гласност в Европа, категорична е тя.

Мигрантският натиск по европейските граници е от няколко години. Ставали сме свидетели на трагедии и по италианската граница. Европа е наясно, че мигрантският натиск е налице и са необходими повече обединение и усилия, за да се предотвратяват такива трагедии за в бъдеще.

 

"Трагедии като тази с убийството на българския граничар край Елхово за пореден път потвърждават тезата, че в момента разполагаме с оскъден ресурс за укрепване на външните граници на ЕС и ние пилеем този ресурс за поддържане на вътрешните граници с Гърция и с Румъния. Напротив, той трябва да бъде пренасочен към външноевропейската граница, което ще стане единствено и само с приемането ни в Шенген. Тази трагедия в никакъв случай не може да бъде омаловажавана, но не може и да се използва като инструмент или претекст за допълнителни условия за приемането ни в еврозоната. Ние сме изпълнили абсолютно всички условия", подчерта Пенкова.
Пенкова е скептична, че лесно може да се намери доставчик на ядрено гориво, различен от Русия. Обясни, че трябва да бъдат гарантирани дългосрочност на доставките и безопасност.

 

"Диверсификацията в дългосрочен план е наш приоритет, но на първо място е безопасността на енергийния сектор и на европейските граждани", заяви тя..
Евродепутатът коментира обвързването на България със зелените сделки като посочи, че има краткосрочни мерки, които да ни помогнат да се справим с енергийната криза. По темата за затварянето на въглищните централи отбеляза, че се касае за план за действие в рамките на следващите 20 години, което е дългосрочен хоризонт.

В краткосрочен план на европейско и на българско ниво има три конкретни мерки, които се разглеждат в момента.

 

"На първо място е таванът на свръхпечалбите на електропроизводители, които не използват изкопаеми горива. В нашия случай това би била ядрената ни централа. Това означава, че този таван е 180 евро на мегаватчас. Ако те продават електричество на по-висока цена - разликата отива в държавния бюджет и може да се използва за подпомагане на енергийно бедните домакинства и на индустрията. Другата мярка, взета на европейско ниво, е солидарната вноска. Тук говорим за електропроизводители, които използват изкопаеми горива - газ, въглища. При тях се налага облагане на свръхпечалбите. Държавата може да обложи 33% от техните печалби, ако те са с 20% повече в сравнение с предходните три години", посочи Пенкова.


По темата за войната в Украйна Цветелина Пенкова заяви, че Европа е обединена. Енергийната зависимост, в която европейските страни се бяха поставили, трябва да е една червена лампа, защото, когато говорим за стабилна енергетика, трябва да говорим за независимост и диверсификация, подчерта тя.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2902 |12.11.2022 Цветелина Пенкова: Проблемът с високите такси за сезонните работни визи за Великобритания да бъде скоростно решен . 1| 2757 |07.11.2022 Евродепутатът Цветелина Пенкова с ключови срещи и разговори в Япония . 2| 3113 |26.10.2022 Временно е спрян пробивът на Водната палата в Пловдив . 0| 2848 |21.10.2022 Евролидерите с известен пробив около мерките за енергийната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads