Реклама / Ads
11| 16727 |03.12.2020 НОВИНИ

Д-р Цветеслава Гълъбова: Разбра се, че плочки и дограми не лекуват. Лекуват хора

.
д-р Цветеслава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница ”Свети Иван Рилски”
От доклада на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа за съжаление се разбират чудовищни неща. Заключенията са стряскащи и би трябвало всички ние да се стреснем - като общество, като ръководство на Министерството на здравеопазването и като психиатрично съсловие. Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват. Лекуват хора.
 

Това заяви пред bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски". Повод за коментара и са ужасяващите констатации на европейската комисия срещу изтезанията, според които обитателите на психиатричните клиники у нас стават жертви на насилие и потресаващо отношение.

 

"Да, фиксираме пациенти. Това е терминът. При нас постъпват хора с много тежки психомоторни възбуди Те могат да бъдат опасни. Фиксирането е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Тази фиксация се прави от 5 човека по наредба. В нито едно от нашите отделения няма едновременно 5 човека на смяна. Остават един санитар и една сестра с 30 психично болни мъже", обясни д-р Цветеслава Гълълбова.

 

"За оправдание дума не може да става. За 22 години съм уволнила над 60 души заради подобно лошо отношение. Ставала съм свиделел на какво ли не. Пациентите са се оплаквали от психическо и физическо малтретиране, кражба на цигари, пари... Грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било. Аз вярвам на болните. Подобни свинщини при нас не се търпят. Реагираме моментално", обясни още д-р Гълъбова.

 

Проблемът в системата е един за всички - проблемът с броя и квалификацията на персонала.

 

"Тези психиатрични болници са разкривани преди 70-80 години. Тогава концепцията е била да са далеч, да не се виждат от хората. Разкривани са в малки населени места. Парите като заплати са малки, макар че санитарите вече не са на минимални работни заплати, след последното увеличение. Идват само местни хора поради отдалечеността, които не са лоши хора, но не са обучени. А отговорност според мен носи съсловната организация. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. Държавата, която определя политики. Първият министър, който посети психиатрията бе проф. Ангелов. Това са факти. Факт е, че когато той стана министър, бе качена стратегия за обществено обсъждане, която лежа 2-3 години", обясни д-р Гълъбова.

 

По думите й задължение за обучение на персонала имат от психиатричната асоциация. Години наред обаче тя не е направила нищо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 79882 |20.11.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова: В техния свят нас ни няма . 8| 4370 |19.11.2020 В Тристранката не се разбраха за 650 лв. минимална работна заплата . 11| 4575 |11.11.2020 Димитър Стоянов: Няма договор за останалите 8 Ф-16. Дано са разбрали за какво са били в САЩ . 14| 4404 |11.11.2020 Каракачанов: Македонските управници разбраха, че България не се шегува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads