Реклама / Ads
17| 6043 |04.07.2013 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Правим нов закон за МВР

.
Цветлин Йовчев - министър на вътрешните работи
До 15 август ще представим нов Закон за МВР, обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев при представянето на програмата на МВР в рамките на правителствената програма „Държавност, развитие, справедливост”. Поставените цели са разграничаване на политическите и професионалните правомощия и дефиниране функциите и дейностите в МВР.
 

В момента действащият закон създава редица проблеми. Областните дирекции са юридически лица, като след гласуване на бюджета няма адекватни форми на контрол, които да позволяват да се следи каква част от средствата са изразходени, дали са изразходени целесъобразно и за какво точно. Главна дирекция „Национална полиция” не е в състояние да упражни контрол”, посочи министърът. Предстои да се регламентират механизмите по планиране, взаимодействие и контрол. Предвижда се законопроект на Закона за ДАТО. Предстоят нормативни промени, свързани с преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС.


Работим по Наредба между МВР и ДАНС. Например при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност”, посочи министърът. Той каза още, че когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, ще е отговорност на ДАНС.


„Подготвяме инструкция за работа на органите на досъдебното производство, която ще подпомогне да се управлява по-добре дейността по разследване”, заяви Йовчев. Това трябва да стане преди октомври. Основна цел е ефективно противодействие на престъпността. Сега 53 % от престъпленията, извършени срещу собствеността на гражданите, са кражби.

 

Предстои изграждане на система за планиране в МВР до 15 август. Тя ще отчита и резултатите на структурните звена на МВР. „Ще спуснем работни стандарти. Например всеки оперативен работник да работи по 4 дела. За това ще са необходими 8 месеца. Критериите към оперативните звена са насочени към ефективността от дейността им”, добави министър Йовчев.


Ще направим промяна в организацията на работните процеси в МВР. Променяме функционалните задължения в структурата на МВР. Трябва да се направят промени в ГД „Национална полиция, да изградим система и възможност да се наблюдават процесите”, каза Йовчев и добави, че това трябва да се случи до декември. Идеята е полицаят да бъде там, където има нужда от него. На основата на анализ къде се извършват престъпления, патрулните полицаи трябва да бъдат там. Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването. 

„Подслушванията ще спаднат с пъти, а ефективността от използване на СРС ще се повиши. Изискал съм анализ не само за СДОТО, а и за другите структури. Ще отнеме време, защото има децентрализация. Ресурсите на СДОТО са ограничени от гледна точка на човешки ресурс и то на хората, които обработват резултатите от прилагане на СРС”, добави министърът.


„Системата е претоварена около 4 - 5 пъти над това, което можем да правим. Резултатите от СРС се получават с голямо закъснение, което прави неефективна оперативната работа. Качеството на работа се влошава драстично, губи се информация. Хората в СДОТО са натоварени. Определили сме колко са възможностите в момента, колко телефона могат да се подслушват, колко обекта могат да се проследяват в един и същи момент. Броят на телефоните е 1250”, каза още Цветлин Йовчев.
 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6434 |03.07.2013 Цветлин Йовчев: Състоянието в МВР е по-лошо, околкото очаквах . 31| 5768 |28.06.2013 Цветлин Йовчев: Нищо няма да ме спре, всяко нарушение ще бъде санкционирано . 23| 5397 |27.06.2013 Цветлин Йовчев: Издирваме нарушителите на обществения ред . 24| 4935 |26.06.2013 Цветлин Йовчев: Ще си свърша работата, ще си изпълня задълженията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads