Реклама / Ads
77| 5422 |23.12.2013 НОВИНИ

Цв. Йовчев: Битовата престъпност е огромен проблем

.
Цветлин Йовчев
Като цяло ресурсът на МВР е достатъчен за противодействие на престъпността, каза вицепремиерът Цветлин Йовчев. Съкращенията, които се провеждат в момента, касаят администрацията, тоест тези които не са пряко ангажирани с основните дейности.
 

Трудът на тези служители не трябва да се подценява, защото без него останалите няма да могат да си свършат работата, предаде Радио „Фокус”-Шумен.. Но тяхната тежест в издръжката е много голяма и това пречи на нормалното функциониране на МВР и на ефективното управление на ресурсите. В момента голяма част от ресурса на МВР е насочен към допълнително усилване на наблюдението и охраната на границата и е ангажиран и към охрана на протестите.

„В такава ситуация не можем да бъдем толкова ефективни, колкото бихме желали”, заяви Йовчев. „Битовата престъпност е бич, с който трябва да се справим. Има не само идеи как да стане това, но вече голяма част от нещата, които е трябвало да бъдат направени като подготовка, нормативна база и организация на работа са свършени. Чака се влизането в сила на новия Закон за МВР, който да позволи по-широкото сътрудничество с гражданите. Чака ни изключително тежка работа, която ще „падне” върху областните директори, които трябва, на практика да реализират, това което го има като нормативна база и организация на работа. Този процес ще отнеме известно време, но вече има положителни сигнали”, каза Йовчев.

„Битовата престъпност е огромен проблем - проблем, много по-голям от това, което виждаме”, заяви Йовчев. Над 130 000 посегателства срещу личността и собствеността на гражданите са регистрирани през 2012 г. И това не е всичко, има голяма част престъпления, които дори не са регистрирани, каза той. От новата година ще започне активно да се изпълняват набелязани мерки, за да се разреши този проблем. Сега част от хората не мислят, че полицията може да им помогне, а някои от тях не вярват, че полицията иска да им помогне.

„За да има доверие трябва да са налице няколко неща. Първо - да има прозрачност, а това означава публичност и отчетност. И ние вървим в тази посока без сме стигнали там, където трябва”, каза още вътрешният министър. Второ - и граждани, и полиция да гледат на тази престъпност по един и същи начин. И трето - да има съпричастност от страна на полицията към гражданите, дори и при дребни кражби. През 2014 г. няма да има възможност за подновяване на автопарка на полицията. Това, което ще се направи е увеличение на заплатите с 5 % и да не се допусне условията за работа да вървят надолу, каза още Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 5441 |21.12.2013 Йовчев: Трябва да се знае кой стои зад протестите . 25| 5466 |20.12.2013 Цв. Йовчев: Не се подавам на натиск, камо ли политически . 17| 5136 |16.12.2013 Йовчев: Намалихме правомощията на министъра на вътрешните работи . 18| 5461 |10.12.2013 Йовчев: Съкращава се 15% от администрацията на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads