Реклама / Ads
2| 4227 |04.03.2020 НОВИНИ

Турция: Гърция се държи неморално спрямо бежанците

.
Турция обвини Гърция в издевателства над бежанци. Според Анкара гръцките граничари се отнасят жестоко с мигрантите, а след това прехвърлят вината.
 

Това е позицията на Фахретин Алтън, ръководител управлението на връзки с обществеността към администрацията на турския президент. Анкара окачестви мерките на граничните власти в Атина като неморални, а Европа обвини в двуличие.

 

“Гърция, която спря да разглежда молби за предоставяне на временно убежище и използваща сълзотворен газ спрямо мигрантите, не може да говори за морал. Става дума за продължаващи с години двойни стандарти и двуличия, с които вече сме свикнали. Разбираемо е, че Европейският съюз се опитва да помогне на Гърция, за да предотврати мигрантски поток към Европа”, написа в Twitter Алтън.

 

Според него именно така през последните 9 години Европа се е опитвала да осигури безопасността си. Алтън смята, че е време Европа и международната общност да вземат мерки, за да сложат край на трагедията в Сирия и да спрат Башар Асад. Той отбеляза, че всички инициативи на международната общност трябва да бъдат насочени в подкрепа на Сирия, а не на Гърция.

 

Турция е трябвало да промени своята миграционна политика, използвайки всичките си ресурси не за да спира мигрантски поток в Европа, а за да окаже помощ на мигрантите и бежанците в зоната на Идлиб.

 

„Турция използва своите икономически и военни ресурси единствено за тази цел. А ЕС все още е загрижен за мигрантски поток в Европа“, подчерта представителят на президентската администрация.

 

Припомняме, че напрежението между Гърция и Турция се покачва значително заради конфликтите в Идлиб и бежанската вълна. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че отваря грниците си за бежанците, след убитите в Идлиб турски военни. Решението му да отвори портите към Европа за мигранти предизвика остри реакции.

 

Напрежението в момента е по гръцката граница, по-специално в Еврос. През изминалата нощ няколко пъти групи от мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция. Най-масовият опит е бил при Александруполис, където над 2000 души са направили опит да пресекатграницата, но са били спрени от гръцките гранични власти. Срещу бежанците е бил използван и сълзотворен газ.

 

Междувременно обаче Анкара и Атина не спират да се засипват с обвинения. Гръцките власти твърдят, че Турция използва провокации.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4337 |03.03.2020 ЕС с незабавна помощ към Гърция - отпуска 700 млн. за справяне с мигрантите . 21| 6933 |03.03.2020 Атанас Семов: Само три държави в Европа са по-стари от нас – Гърция, Италия и Франция . 2| 3964 |03.03.2020 Над 15 000 мигранти все още са блокирани на ничията земя между Турция и Гърция . 1| 3877 |02.03.2020 Франция готова да помага на България и Гърция за защита на границите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads