Реклама / Ads
10| 14619 |12.01.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Туск, Таяни и Юнкер с по-малко охрана от Пеевски, депутатът отсвири церемонията

.
Пеевски е охраняван дори вътре в парламента Източник: БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европарламента Антонио Таяни и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер – взети заедно, са охранявани от по-малко гардове отколкото Делян Пеевски.
 
На церемонията по откриване на българското европредседателство в Народния театър „Иван Вазов“ за тяхната лична безопасност са се грижили 12 души. Става дума за персонална охрана. Това съобщиха за Фрог нюз служители от Националната служба за охрана (НСО). Те са възмутени, че дори и по време на председателството, когато всеки човек е нужен за осигуряване на безопасността на гостите, над 15 техни колеги са заделени да пазят олигарха от ДПС.

 

Обясниха също, че за откриването са били ангажирани повече гардове от всеки друг път, както и хора от спецзвената на МВР, но персоналните за Туск, Таяни и Юнкер са били 12. Нашите източници отказаха да коментират дали високопоставените лица от Брюксел имат лична охрана, с която пътуват зад граница. Не е в нашата компетенция, а и да знаехме, нямаше да споделим такава информация, категорични са те. При всички случаи обаче такива пищни и многочислени кортежи от охранители, каквито има у нас, в Европа нямало. Дори след терористичните атаки в Брюксел през март 2016 г. охраната на ръководителите на ЕС е била засилена само няколко дни.

 

Над 50 служители на НСО и ДАНС, плюс частни охранители вардят „бореца срещу олигархията“, както сам се нарече Делян Пеевски в момента. Вече не се знаело кои са държавните, кои частните и кои са служители на ДАНС – толкова се били омешали пазачите на субект.

 

На този фон евролидерите изглеждали като дребни риби с фирма в Делиормана, които изкупуват овце. Сравнението било на самия депутат, който по този начин коментирал суматохата около откриването на европредседателството, твърдят негови понати. Като депутат от движението той имал лична покана, изпратена му от името на премиера Бойко Борисов, но отказал да присъства. Било рисковано от гледна точка на личната му безопасност. Служители от НСО обаче се шегуват, че би било голяма атракция придвижването му под кевларено одеало и рота бабанки, тичащи край едрокалибрения политико-милионер.  

 

Трима офицери от Националната служба за охрана са в екипа, който отговаря за безопасността на Пеевски. Останалите са сержанти. Те формално били на подчинение на своя шеф Ангел Антонов, но в действителност ги командвал Марио, шофьорът на Пеевски. Именно Марио разпореждал смените и броя на служителите, които трябвало да „покриват” местата за срещи и банкети на Пеевски. Осен това от НСО били предоставили пълна информация за биографиите и пр. на охранителите. Пеевски често ги ругаел и сменял.

 

От ДАНС пък осигурили смени от по двама служители, които наблюдават да не се случи нещо на Пеевски, когато е в бърлогата си х-л „Берлин“.

 

Строго пазена тайна е колко струва на данъкоплатците охраната на Пеевски от НСО. Според някои тя е около половин милион, но други твърдят, че е поне двойно и дори повече. Варденето на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, той и покровител и учител на Пеевски струвала около 1,5 млн. 

 

Отделно Пеевски вади по около 200 000 евро всеки месец за частна охрана за него, майка му и някои от офисите и имотите, които са особено ценни за тях. Досега обаче данъчните нито веднъж не са се поинтересували от произхода на парите, с които олигархът покрива целия този масраф и откъде идват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7609 |12.01.2018 ”Прас-прес” поиска три билборда от Борисов . 2| 6437 |11.01.2018 Андрей Райчев: Българинът мисли две неща за председателството - ще се изложим ли, ще изкярим ли . 11| 6009 |11.01.2018 Хиляди на шествия ”за” и ”против” промените в Пирин посрещнаха евроелита . 5| 11089 |11.01.2018 Сигнал: Безобразно саниране в София (Снимки + Видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads