Реклама / Ads
0| 2866 |02.08.2022 НОВИНИ

Убит е лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири

.
Айман аз Зауахири
Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман аз Зауахири е бил убит в Афганистан при нападение с дронове, извършено от САЩ, съобщиха американски медии, цитирани от световните агенции.
 

Според източник на Ройтерс операцията е проведена от ЦРУ в столицата Кабул, информира БТА. Това е най-големият удар срещу Ал Кайда от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.


Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на "международните принципи".


Белият дом потвърди, че в Афганистан е била извършена успешна контра-терористична операция, като подчерта, че тя не е довела до жертви сред мирното население, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви по телевизията смъртта на лидера на Ал Кайда, египтянинът Айман аз Зауахири, който е бил убит в нощта на събота срещу неделя в Афганистан при нападение с дрон.


"По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на Ал Каида Айман аз Зауахири", заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом, предаде БТА.

 

"Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас", добави президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, "да продължат напред".


Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е "явно нарушение" на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на Ал Каида, отбеляза представител на САЩ. Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван "многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен удара".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3350 |31.07.2022 Един от най-богатите украинци - убит при обстрела на Николаев . 0| 2656 |22.07.2022 18 убити при мащабна полицейска операция в Бразилия . 0| 2840 |19.07.2022 Лидерът на КНСБ: Годишната инфлация ще доближи 20 процента . 0| 7571 |18.07.2022 Ясен Тодоров осакатява разследването на кървавата катострофа с двете убити жени от Семерджиев с личен ПР?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads