Реклама / Ads
1| 3122 |20.03.2023 НОВИНИ

UBS става една от най-големите банки в Европа

.
UBS става една от най-големите банки в Европа Източник: БГНЕС
Швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер заяви, че решението на правителството да предостави ликвидна помощ на UBS Group AG и Credit Suisse е взето с цел поддържане на финансова стабилност, а не желание просто да се спаси проблемна институция.
 

Тя подчерта високата цена при евентуален фалит на Credit Suisse за швейцарската икономика и отбеляза, че потенциалният фалит би представлявал риск от зараза за други банки, както в страната, така и в чужбина.

 

Коментарите на министъра дойдоха, след като Швейцарската национална банка обяви, че предоставя "значителна ликвидна помощ", за да подкрепи придобиването на Credit Suisse от UBS Group AG.

 

UBS придоби Credit Suisse за 3,0 млрд. франка (3,23 млрд. щатски долара), съобщиха в неделя представители на двете швейцарски банки. Швейцарската централна банка отваря кредитна линия от 100 милиарда франка. Федералното правителство гарантира допълнителни 9 млрд. франка за UBS, в случай че централната швейцарска банка понесе загуби от сделката.

 

Сделката доведе до създаването на една от най-големите банки в Европа. UBS има в баланса си общи активи за 1,1 трлн. долара, а Credit Suisse - за 575 млрд. долара.

 

За UBS сделката циментира позицията й на най-големия мениджър на управление на благосъстояние в света с операции, обхващащи САЩ, Европа, Близкия изток и Азия. Комбинираната банкова институция ще има инвестирани активи в световен мащаб за 5 трлн. долара.

 

Действията на швейцарските власти бяха приветствани от Федералния резерв и от министерствата на финансите на Съединените щати и Великобритания.

 

Междувременно Федералният резерв на САЩ, Централната банка на Канада, Английската централна банка, Японската централна банка, Европейската централна банка и Швейцарската национална банка обявиха, че предприемат действия за подобряване на предоставянето на ликвидност чрез постоянна доларова ликвидност чрез договорените суапови споразумения.

 

"За да се подобри ефективността на суап линиите при предоставяне на финансиране в щатски долари, централните банки, които в момента предлагат операции в долари, се съгласиха да увеличат честотата на операциите със 7-дневен падеж от седмични на ежедневни“, заявиха централните банки.

 

Операциите започват днес и ще продължат "поне" до края на април.

 

Те обясниха, че мрежата от суапови линии "служи като важен предпазен механизъм за ликвидност за облекчаване на напрежението на глобалните пазари на финансиране" и "помага за смекчаване на ефектите от такова напрежение върху предоставянето на кредити за домакинствата и бизнеса".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3295 |19.03.2023 Върна се последната група от експедицията на Антарктида . 2| 3201 |19.03.2023 В Одрин отдадоха последна почит към отец Александър Чакърък . 1| 3026 |19.03.2023 Затоплянето на времето продължава. Температурите остават високи и през новата седмица . 1| 3325 |18.03.2023 СИНПИ: България не е бедна страна, но публичният ресурс се преразпределя неправилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads