Петък, 14 Декември 2018, 18:07
Frognews
0| 2997 |14.12.2017

Учени подадоха сигнал за нарушения в Института за ядрени изследвания към БАН

.
Без пенсионни осигуровки са били командировани служители на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Това е ставало в продължение на 5 години. На други ядрени физици не им е предоставяно работно облекло и безопасни условия на труд. Това съобщиха пред БНР бивши и настоящи служители на Института.
Ръководството на научното звено отрича обвиненията. Според тях, оплакванията са продукт на завист към успехите на "най-силното звено на БАН".

Институтът е отговорен за редица нарушения на трудовото законодателство, които могат да се окачествят като "репресии", смята председателят на синдиката там Димитър Керанов. Той визира дисциплинарни уволнения, непризнаване на диплома, двоен стандарт по освобождаване и наказания.

По информация от служители, от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН не са плащани пенсионни осигуровки на служители, отишли да работят по международни програми в големия руски изследователски център в Дубна.

Бивш служител на БАН, работил в Дубна показа извадки от НОИ за трима души. Те са част от десетки хора, на които не са внасяни осигурителните вноски за много дълги периоди от време, твърди бившият служител на института.

От ръководството на института отклоняват обвиненията и твърдят, че няма как да осигуряват служителите, защото те не са командировани в Русия от самия институт. Това твърди зам.-директорът Лъчезар Георгиев.

"Няма проблеми в управлението. Ядреният институт не изпраща свои служители в Дубна. Те се изпращат от държавен орган - Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Служителите ползват неплатен отпуск, защото в Дубна сключват трудови договори и там те се съобразяват с трудовото законодателство в Русия. Няма възможност те да бъдат осигурявани от ядрения институт, когато са в неплатен отпуск. Единствената възможност е да бъдат осигурени по наредбата за самоосигуряващите се чрез Агенцията за ядрено регулиране.

Институтът може да изпраща служителите си в Дубна за максимален срок от 3 месеца, в които изплаща осигуровките им. По нататъшни командировки минават през АЯР", уточни Георгиев.

Според него, статутът е неуреден. Аз имах трудов договор с Института за ядрени изследвания. Хора от Чехия и Полша, които работят в Дубна, имат трудов договор с изпращащата ги организация. Те получават осигуровки от изпращащия ги институт или университет. Това правно може да стане - с колективен трудов договор или допълнително споразумение със страните - оспори Мишев думите на зам.-директора.

Учените се оплакват, че са били принуждавани от ръководството да подписват искания за неплатен отпуск, с които е било уреждано заминаването им в Русия. Георгиев отрича за такава принуда. Според него институтът е давал "приятелски съвети" на служителите, защото в противен случай те е трябвало да бъдат уволнени по време на работата си в Русия.

От Инспекцията по труда установиха редица нарушения в ядрения институт на БАН за последните 3 години. Те са извън казуса с командировките. Сред тях са пропуски в мерките за предпазване здравето на работещите, а наред с това и нарушения, свързани с отпуските. Издадени са и два акта за нарушения.

От института обясняват, че нарушенията са били липсващи подписи в трудова книжка и предписанията са изпълнени в срок. Велислава Павлова, началник на отдел "Човешки ресурси" в института уточни, че ръководството обжалва в съда и двата акта, като едното дело вече е спечелено.

Учените от своя страна обясняват, че ако за ръководството на института неполучаването на работно облекло и предпазни средства за 5 години не е сериозно нарушение, значи не знаят разпоредбите на Кодекса на труда.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Задържаха двама ученици от Ямбол за нападението на таксиметров шофьор 2| 3253 |12.12.2017 . Наглост! Гербаджия доволен, че сигналите за незаконно подслушване били 88, а не стотици 5| 4604 |07.12.2017 . КЗП пусна мобилно приложение за директни сигнали 2| 2947 |07.12.2017 . Обещание! Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати с програма 21| 3177 |06.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах