Реклама / Ads
6| 3954 |11.11.2020 НОВИНИ

Учители: Само със забърсване на чиновете и проветряване няма да се постигне безопасна среда

.
Източник: БГНЕС
Поредна система в държавата е на път да остане без кадри заради липсата на адекватна политика за справяне с COVID-19. Преподаватели от учебните заведения в цялата страна масово подават молби за отпуск или напускане на работа. Причината - страх от инфекцията и отказ да се премине към дистанционна форма на обучение на национално ниво.
 

Учителите, които искат преминаване към дистанционно обучение, смятат за неефективни и неадекватни последните мерки на правителството за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

 

За масовият отлив на преподаватели съобщават потребители във Facebook групата “Учители за безопасно образование”. Преди дни от групата изпратиха отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на образованието с настояване всички ученици от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на епидемичната обстановка като мярка срещу разпространението на коронавируса в училищата.

 

Писмото събра подкрепа от над 8000 подписа за около седмица. В него се предлага и вариант децата на самотни родители да продължат обучението си присъствено в оставени дежурни паралелки.

 

В образователната система се трупа огромно напрежение. Вече има стотици случаи на заразени преподаватели. Увеличават се и починалите вследствие на инфекцията учители.

 

“Гоним бройката на починалите медици от март насам. При нас това се случва от началото на учебната година към днешна дата”, посочва Лилия Стоянова - преподавател във Варна, цитиран от Българското национално радио.

 

Само със забърсване на чиновете със спирт и проветряване няма да се постигне безопасна среда в училище, допълни още тя.

 

Според противоепидемичните мерки в момента, при ръст от 20% на заболеваемостта в учебните заведения, процесът ще преминава дистанционно. Учители обаче го определят като абсурден подход.

 

“Общо взето, ще изчакаме да изгори на 20% къщата, за да извикаме пожарната – това не е решение”, смята още Стоянова.

 

Голяма част от преподавателите в България са в пенсионна и предпенсионна възраст. Липсата на нови кадри е основен проблем в системата на образованието, който обаче се задълбочава значително в хода на епидемията. Учителите попадат в рисковата група.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5520 |11.11.2020 Вицепремиерът Дончев за президента: Има самоусещане за жив класик. ”Мутри, вън” не е знаме на прехода . 59| 4864 |10.11.2020 ДПС: Само оставката на Радев и ”Борисов 3” може да гарантира честни избори . 1| 4225 |09.11.2020 ”Софийска вода” преминава към самоотчети . 12| 7350 |08.11.2020 Д-р Неделчо Тотев: Разпадът в общинските болници е неминуем. Само изпълняваме, не се справяме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads