Реклама / Ads
95| 19887 |30.08.2013 НОВИНИ

Ударът срещу Сирия трениран в България, Москва нервна на София

.
Израелски самолети в действие над България
Въздушното нападение срещу Сирия е разиграно по време на учения на Военно-въздушните сили на САЩ, Израел и България. С американците тренировките са били през 2012 година, а с израелците - преди месец и половина, съобщават руски и израелски медии.
 
През юни, когато в продължение на три седмици израелски истребители излитат от авиобазата Граф Игнатиево, от Москва са недоволни и отправят питане към София, защо се е взело такова решение. Мотивът на руснаците е, че Сирия е приятелска за тях страна и няма причини България да бъде полигон за въздушна война срещу нея.

От българските министерства на отбраната и външните работи обясняват, че става въпрос за планирани учения още преди година и подписан договор между военните ведомства на София и Тел Авив. В доклад на руските тайни служби обаче се отбелязва, че фактически България се определя като противник на правителството в Дамаск, а също и на тези в Китай, Русия и Иран.

Припомняме, че израелските военновъздушни сили участваха в мащабни военни учения в България от края на май до 20 юни. Тренирани са противодействия на заплахи от напреднали системи за въздушна отбрана. В ученията са взели участие българските военновъздушни сили и по-точно самолети МиГ-29 и МиГ-21.
Според високопоставен източник от ВВС на Израел, завършилите неотдавна учения са имали предвид „оста, известна като Иран-Хизбулла-Сирия. Готвим сценарий за война на много фронтове”, заявил той.
По време на учението израелските изтребители Ф-16 летяха много ниско в южната част на страната, всявайки паника сред българското население.
Българските ВВС са използвали няколко по-стари модела, като МИГ-21 и МИГ-29, каквито са на разположение на иранските и сирийските военновъздушни сили.

Американците били много доволни от разиграното нападение, защото смятали, че точно по този начин ще се развият събитията срещу Сирия.

По време на учението у нас във въздушното ни пространство е летал и самолет за радиолокационно разузнаване AWACS.  Програмата му е били с най-висока степен на секретност, а записаните данни и резултати са предоставени на америкарнските ВВС. Всички останали самолети са летяли напълно въоръжени и готови за действие в реални условия. Става дума за две ескадрили F-16 от базата Хацор в Израел и още две ескадрили – една с F-16 C и втора с F-16 D.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 7062 |30.08.2013 Бриго Аспарухов: Да ни платят ако ще се бием срещу Сирия . 37| 7052 |30.08.2013 Нейнски: Всички знаят, че е използвано химическо оръжие в Сирия . 19| 5844 |29.08.2013 Военният министър: Утре излизаме с официална позиция за Сирия . 7| 5811 |29.08.2013 Проф. Чуков: Очакваме вълна от бежанци от Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads