Реклама / Ads
14| 6971 |11.03.2011 НОВИНИ

Удариха група, проповядвала Джихад

.
Източник: източник
ДАНС и прокуратурата в Хасково са разбили група, проповядваща радикален ислям. За нейн тартор се сочи 52-годишният Кадир Кадир.
 

Новината потвърди прокурор Антон Попов, който внесе обвинителен акт. Очаква се Окръжен съд Хасково да насрочи дата за процеса срещу Кадир, който ще отговаря за престъпление срещу държавата и насаждане на омраза към религията, разпространена в печатно произведение, пише "Всеки ден".

До разкриването и изправянето на съд на Кадир се стига след сигнал, подаден от Районния мюфтия на Хасково до Главното мюфтийство в София. Оттам сезират за случая ДАНС. Служителите на българското ФБР влизат в дирите на Кадир Кадир, който е представител на забранения в Турция религиозен орден „Хакикат Вакфъ” или „Божествена истина”.

Оказало се, че Кадир вече е успял да вербува 10-тина свои последователи. По данни на районния мюфтия, след традиционната за мюсюлманите петъчна молитва Кадир и сподвижниците му винаги оставали в опразнената от богомолци Ески джамия в Хасково /която е най-старата на Балканите/. Под предлог, че имат нужда да се молят, те отказвали да напуснат храма, дори когато на място били викани служители на Охранителна полиция. Тази дейност продължила от януари до септември 2009 година.

При спецоперация в дома на Кадир в Хасково и в къщата му в намиращото се на 25 километра от града село Козлец са иззети 30 тома религиозна литература на турски и арабски език.

От направените преводи станало ясно, че в книгите се говори изключително враждебно към официалните религии в България с изключние на исляма. Най-силно под ударите на тази враждебност попадат християнството и юдаизмът, твърдят от прокуратурата. Пак според обвинението в проповедите си Кадир е призовавал към постоянна борба с немюсюлманите – т.нар. Джихад. Религиозните схващания на него и хората му включват нехуманно отношение към последователите, на които се забранява да ползват медицински услуги. Отричат се кръвопреливането и даряването на органи след смъртта.

По време на досъдебното производство, продължило година и половина, са били разпитвани Кадир и всичките установени поклоници на сектата, която е разклонение на софизма, възникнал в Турция през 20-ти век.

Разпитите били затруднени заради възприетото поведение от сектантите, които само „мълчели и се усмихвали” по думите на прокурор Попов. Подробности около съдържанието на религиозните проповеди на Кадир разследващите успели да научат само от 23-годишен младеж, който единствен решил да говори. На агентите от ДАНС и прокуратурата обаче им направило впечатление, че всяка негова втора дума била „ишаллах”, което в превод на български означава – „Дано”.

Дейността на Кадир била прикривана легално чрез собствената му фирма „К.С.К” ЕООД, установило още разследването. Дейността на фирмата е търговия с платове от Турция. Смята се, че честите си пътувания до Турция Кадир е опрадавал с покупка на платове.

Според обвинението обаче до миналата година в южната ни съседка той се срещал с основателя на сектата Юмер Юнгут. Именно починалият наскоро Юнгут, който във всички документи се титулувал като шейх, спонсорирал начинанията на Кадир в България. В Турция Юнгут, който е от сръбски произход, представил пред последователите си родословно дърво, според което е роднина на пророка Мохамед. Роденият в сръбския град Нови пазар Юмер Юнгут станал поклоник на „Хакикат Вакфъ” още през 1950 г, когато бил на 14 години в турския град Дюзче.

Прокурор Антон Попов обясни, че по време на досъдебното производство голям проблем се оказало намирането на преводачи. Малкото специалисти по арабистика в България отказали да бъдат ангажирани с превода на иззетата литература. Едва след намесата на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет преводът бил извършен от проф. Ибрахим Ялъмов и това дало възможност да се направят експертизите, които ще бъдат предоставени на съда.

Повдигнатото обвинение е по чл. 108 ал. 1 и чл. 164 ал. 1 от Наказателния кодекс, т.е Кадир, който ще отговаря за престъпление срещу държавата, за насаждане на омраза чрез религията, разпространена в печатно произведение. Максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 4 години.

При визитата си в Хасково в края на миналата година главният прокурор Борис Велчев е изказал благодарности на Окръжна прокуратура Хасково за работата по делото, което е първото подобно в страната. ДАНС разполагат с данни, че въпросната секта действа още в Пазарджик и Търговище.

По случая потърсихме мнението и на ортодоксалните мюсюлмани. Те изразиха възмущението си от действията на сектата и посочиха, че дори молитвите им са различни и са в разрез с Корана.

Кадир Кадир не бе открит за коментар в дома си в Хасково, но стана ясно, че пред разследващи той заявил, че е взел религиозната литература от джамия в Турция, защото му били интересни. „Не съм виновен, въпреки че разбирам обвинението. Няма да кажа нищо повече”, заявил още Кадир пред разследващите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 14741 |09.03.2011 Качулати удариха тузари заради най-скъпия метал на Земята . 4| 6644 |28.02.2011 Удариха пратка с контрабандни цигари . 0| 5824 |18.02.2011 Удариха тревомани, отглеждали марихуана . 4| 5166 |25.01.2011 Удариха българи, търговци на бебета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads