Реклама / Ads
8| 4906 |12.01.2024 НОВИНИ

Ударите срещу хутите: Какво се знае до момента?

.
Източник: BBC
Бойни самолети, кораби и подводници на САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу подкрепяните от Иран хути. Причината - поредицата от атаки, които бунтовниците извършиха през последните седмици. Поне петима души са загинали вследствие на атаката, съобщиха по-късно хутите. Заради ескалацията в Червено море президентът Румен Радев привика началниците на спецслужбите. Какво се знае към момента?
 

Снощните нападения са били насочени срещу военна база в близост до летище Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в провинция Хаджа, пишат от агенция "Ройтерс". 


"Тези целенасочени удари са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират атаки срещу наши служители или да позволят на враждебни участници да застрашават свободата на корабоплаването", заяви американският президент Джо Байдън.

Това са първите американски удари на територията на Йемен от 2016 г. и за първи път са в подобен мащаб.





Кратка хронология на събитията


На 7 октомври Хамас напада Израел в безпрецедентна атака, убивайки около 1200 души и вземайки за заложници приблизително 240. Израел отприщи своя отмъстителен отговор и в ивицата Газа се разгоря невиждана от десетилетия война. Според управляваните от Хамас власти офанзивата на Тел Авив вече е убила повече от 23 хил. палестинци. 


На фона на това напрежение подкрепяните от Иран и базирани в Йемен хути декларираха подкрепата си спрямо Хамас и обещаха да атакуват всеки кораб, пътуващ до Израел.


На 19 ноември хутите плениха товарен кораб, който според тях е израелски, но от Тел Авив отричат плавателният съд да има общо с Израел. Отвлечени в края на миналата година бяха два кораба - "Galaxy Leader и "Руен". На борда им има българи. 


Следват още атаки срещу търговски кораби - 26 кораба, набелязани до момента.


На 16 декември Mediterranean Shipping Company - най-голямата корабна група в света обяви, че спира плаването по маршрутите в Червено море заради високия риск.


На 9 януари военен кораб на Обединеното кралство HMS Diamond, заедно с военни кораби на САЩ, успешно отблъсква най-голямата атака на хутите в Червено море до момента. Ден по-късно Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която изиска незабавно прекратяване на атаките на хутите и одобрява правото на държавите-членки да защитават своите кораби.


На 11 януари САЩ и Обединеното кралство нанесоха удари срещу цели на хутите, а бунтовниците обещаха Вашингтон и Лондон да платят "висока цена" за тази "явна агресия".

 

След атаките цените на петрола скочиха с повече от 2%.

 

Кои са хутите - четете тук





Намесата на международната общност 


Арабските правителства в Близкия изток, много от тях западни съюзници, наблюдават внимателно какво ще се случи, пишат анализатори от BBC. Повечето не харесват подкрепяните от Иран хути, но се оказват в неудобно положение, тъй като подкрепата им спрямо Хамас се оказват популярни сред арабското население. Една важна страна, която държи главата си наведена, е Саудитска Арабия. Саудитска Арабия призова за "сдържаност и избягване на ескалация" след ударите на САЩ и Обединеното кралство. Саудитска Арабия е ключов съюзник на САЩ и Обединеното кралство, които са двамата най-големи доставчици на оръжия за кралството.


Напълно очаквано Иран осъди атаките на САЩ и Великобритания.


Русия също реагира - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди нападението на САЩ и Великобритания в Йемен и ги определи като "нелегитимни от гледна точка на международното право". Русия, която беше критикувана за това, което Западът нарича незаконна война в Украйна, твърди, че атаката срещу Йемен е извършена без никакъв мандат от ООН и е била незаконна "авантюра“ на САЩ и техните съюзници.

 

В същото време обаче и Русия, и Китай се въздържаха от подкрепата на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призова хутите да преустановят нападенията си срещу кораби в Червено море.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8483 |12.01.2024 Радев вдигна службите заради хутите и Червено море . 15| 4908 |12.01.2024 Руслан Трад: Русия не се е отказала да използва Балканите, това трябва да интересува България . 1| 4803 |12.01.2024 Решиха проблема с дългото чакане за кръвните проби на шофьорите? . 1| 7188 |12.01.2024 Доц. Джеймс Йоловски за ФрогНюз: Водещият проблем в бюджетната ни политика е нарастването на текущите разходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads