Реклама / Ads
2| 5384 |30.07.2015 НОВИНИ

Удостоиха Мозер с орден „Стара планина“

.
Анастасия Мозер
С орден „Стара планина“ първа степен държавният глава Росен Плевнелиев отличи д-р Анастасия Мозер, за заслугите й за утвърждаване на демокрацията и евроатлантическите ценности в България.
 

 Анастасия Димитрова-Мозер е един от авторитетните политици на българския преход. Напуска България през 1962 година. Получава докторска степен по романски езици от университета „Джордж Вашингтон“. От 1972 до 1990 година е член на Българския национален комитет в САЩ, а през 1992 г. се завръща в България и е избрана за главен секретар на БЗНС. Основател и лидер е на БЗНС-Народен съюз от 1997 до 2007 година, а в момента е почетен председател на партия „Обединени земеделци“. Народен представител в 37-ото, 38-ото, 39-ото Народно събрание, заместник-председател на 40-ото Народно събрание в решителен момент за България.

 

 „Със своите последователни действия за утвърждаване на демокрацията и евроатлантическите ценности в България доктор Анастасия Мозер печели уважението не само на своите съмишленици, но и на своите политически опоненти“, отбеляза президентът Росен Плевнелиев. Виолета Бахчеванова беше удостоена от държавния глава с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие. Тя е сред обичаните български актриси. Завършва „Актьорско майсторство“ в класа на проф. Филип Филипов, като след дипломирането си е поканена в Драматичен театър „Адриана Будевска“-Бургас. През 1961 г. дебютира на сцената на Народния театър с ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“.

 

Постановката е поставена 315 пъти, а Виолета Бахчеванова поставя своеобразен рекорд за най-дълго играна главна женска роля в 100-годишната история на театъра. През годините актрисата играе над 50 главни роли на театралната сцена. Има множество участия в игрални, телевизионни и радио продукции, както и в редица международни фестивали. За приноса му за развитието на българската и световната наука в областта на медицината президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие на проф. д-р Огнян Колев. Професор Колев е учен и преподавател с утвърден международен авторитет, със съществен принос в областта на космическата медицина в резултат на дългогодишно сътрудничество с Американската космическа агенция НАСА.

 

Научните му експерименти разкриват механизмите, определящи поведението на астронавтите в критични ситуации на полет. За приноса си през 2003 г. получава грамота от НАСА, а през 2014 г. става единственият чужденец, удостоен с НАСА Сертификат за върхови постижения за 22-годишно поддържане на космически полети, научните програми и безопасността на полетите от Космическия център в Хюстън. Работи и с Френската космическа агенция, с Центъра за научни изследвания на Франция, прави проучвания в Университетски болници в Швеция и Германия.

 

Професор Колев е член на редица международни организации, изнася лекции в най-известните университети и институции в света, автор е на редица научни трудове. С първа степен на орден „Св. св. Кирил и Методий“ бяха удостоени заслужилият в областта на спорта и спортната наука д-р Никола Дагоров и майор Ради Радев – за заслуги в областта на културата и изкуството. Доцент Никола Дагоров има забележителна кариера в областта на спорта и медицината. От 1942 до 1955 г. е член на Националния отбор по лека атлетика, десет пъти подобрява националния рекорд в дисциплината „троен скок“, като шест пъти е бил републикански шампион. Участва в Олимпийските игри в Хелзинки.

 

В продължение на 15 години е бил лекар на националния отбор по лека атлетика, като по време на Олимпийските игри в Токио е главен лекар на олимпийските отбори на България. През 1975 г. получава научното звание „доцент“ във Висшия институт за физическа култура, а през 1976 година получава научната степен „доктор на медицинските науки“. Има издадени 4 студии и над 50 научни публикации по проблемите на спортния травматизъм. Работил е в редица престижни болници. През 2015 г. доц. Дагоров отбеляза своята 90-годишнина. Майор Ради Радев завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалности „дирижиране“ и „композиция“. През 2004 г. постъпва в Българската армия като диригент на Военния духов оркестър на Девета бронетанкова бригада.

 

От 2007 г. майор Радев е главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. Носител е на множество награди и стипендии от национални и международни конкурси. Член е на Съюза на българските композитори. Ради Радев беше главен диригент на Първия Международен музикален парад на военните духови оркестри в Република България, проведен през 2014 г. в София. Под неговото ръководство Гвардейският представителен духов оркестър участва на редица фестивали, печели популярност и се утвърждава като любим духов оркестър на всички българи. За принос в областта на образованието и културата държавният глава отличи с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен Иван Христов - директор на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Марково. По негова инициатива се провеждат юбилейните чествания на 150-тата и 160-тата годишнина на училището, както и подготовката на 170-тата годишнина през настоящата 2015 г. През 2009 г.

 

 Иван Христов е награден като директор за най-добър социален партньор от Синдиката на българските учители, а на следващата година е номиниран за учител на годината в категорията „директор“. През 2010 г. е удостоен с почетното отличие „Неофит Рилски“ от министъра на образованието и науката. Наред с дейността си като учител и директор, Иван Христов е уважаван член на Съюза на българските писатели. Автор е на редица книги, като през 2012 г. става носител на националната литературна награда „Дядо Йоцо гледа“. „Заслужено можете да се гордеете с постигнатото и ви благодаря ви, че достойно вървите по своя житейски път, водени от високи лични и професионални стандарти. Вярвам, че всеки един от вас ще продължи да предава искрата на творчеството и съзиданието на идващите поколения“, обърна се президентът Росен Плевнелиев към удостоените с високите държавни отличия.

 

От името на наградените д-р Анастасия Мозер изрази благодарност за оказаната висока чест и доверие. „Някои казват, че политиката е мръсна дума. Това не е така, когато в политиката се влиза и се излиза с чисто сърце и чело“, каза Анастасия Мозер.

„Приемам това отличие от името на хората, посветили и дали живота си в името на великата идея на европейския съюз и единство. За първи път след трагедиите от миналия век европейците си взеха поука да работят един с друг, а не един против друг“, заяви д-р Анастасия Мозер. „Свободата и демокрацията не идват даром. Те трябва да бъдат защитавани и отстоявани постоянно. България е на прав път – нека я пазим от фалшиви пророци и посегателства“, призова още д-р Мозер в словото си на церемонията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4973 |09.07.2015 Мозер: Нямаме независима съдебна власт, изпитах го на гърба си . 0| 5034 |02.07.2015 Орден „Стара планина” получи проектантът на метрото . 4| 4809 |09.06.2015 Плевнелиев раздаде ордени на защитници на гражданските права . 59| 5493 |02.05.2015 Борисов и Царя с орден "Цар Борис" на църквата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads