Реклама / Ads
15| 2778 |03.05.2023 НОВИНИ

Украйна направила опит да атакува Путин с дрон /обновена/

.
Украйна е направила опит да удари с дрон Кремъл, съобщиха от пресслужбата на Владимир Путин. Информацията е предадена чрез държавните агенции в Русия, а според нея президентът не е пострадал и не е бил в Кремъл по това време.
 

Два дрона са се опитали да ударят Кремъл, става ясно от съобщението на президентския пресцентър. Те са били прихванати от строя с помощта на радиолокационни системи. Не са причинени материални щети. 

 

От Кремъл заявиха, че разглеждат инцидента като покушение срещу руския президент Владимир Путин. Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки "където и когато намери за добре", допълва пресслужбата.


"Нямаме информация за така наречените нощни атаки срещу Кремъл, но, както президентът Зеленски многократно е заявявал, Украйна насочва всички налични сили и средства да освободи своите територии, а не да атакува други“, каза говорител на украинския президент пред BBC.

 

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк допусна, че предполагаемата атака над Кремъл може да е извършена от руски партизани и противници на режима на Владимир Путин. 

 

"Появата на неидентифицирани безпилотни летателни апарати в енергийни обекти или на територията на Кремъл може да показва само партизанската активност на местните съпротивителни сили. Както знаете, безпилотните самолети могат да бъдат закупени във всеки военен магазин“, написа Михаил Подоляк в Twitter.


В същото време в интернет се разпространяват видеоклипове с предполагаеми експлозии в Москва в нощта на 3 май. Информацията обаче не може да бъде потвърдена. 

 

Путин има много високо ниво на защита. Редакторът на руския офис на BBC определи като "удивителни" твърденията, че руски дронове изобщо биха могли да стигнат близо до Кремъл.

 

Властта в Русия отбелязва, че инцидентът става малко преди военния парад по случай Деня на победата на 9 май, на който се очаква да присъстват чуждестранни високопоставени лица. Парадът ще се проведе по план, съобщиха руските информационни агенции.

 

След случилото се от Кремъл обяви забрана за неразрешени полети на дронове над града. Те ще изискват специално разрешително от правителството.

 

Информацията за предполагаемото нападение над руския президент Владимир Путин идва часове, след като над Украйна бе отприщена атака с дронове Шахед. Освен това се случва и непоследствено след като службите на Кремъл обявиха, че са разбири група, поготвяла предполагаемо нападение над Крим. Задържани са седем души, сред които и български гражданин. Родното Министерство на външните работи все още не е дало информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2896 |03.05.2023 В Украйна обявиха въздушна тревога; в Киев отекват експлозии . 1| 2624 |03.05.2023 Депутатите ще изслушат министър Гечев за ограниченията върху достъпа на продукти от Украйна . 3| 3822 |02.05.2023 Еврокомисията забрани внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна . 9| 2833 |02.05.2023 Дания дарява на Украйна бойна техника на стойност 228 млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads