Реклама / Ads
0| 3350 |12.05.2022 НОВИНИ

Украйна предложи размяна на руски пленници с ранените бойци в „Азовстал”. Зеленски разговаря с Шолц

.
Украйна предложи да размени руски военнопленници срещу ранените бойци в металургичния комплекс „Азовстал” в Мариупол.
 

Все още няма споразумение за това и преговорите продължават, съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. Тя казва, че правителството работи върху различни варианти за спасяването на бойците, хванати в капан в завода „Азовстал", допълва БТА.

 

Военните, които се укриват там, са последните украински защитници на Мариупол и те отказват да се предадат на руските сили.

 

Ситуацията в завода е много тежка, питейната вода е на привършване, а стотици бойци умират заради липсата на медицински грижи.

 

Украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова съобщи, че Прокуратурата е предявила обвинение във военно престъпление на пленен руски войник за пръв път от началото на конфликта, предаде Асошиейтед прес.

 

21-годишният сержант Вадин Шишимарин е обвинен в убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен, застрелян, докато карал колело. Убийството е било извършено в с. Чупахивка, четири дни след началото на военните действия.

 

Шишимарин, който е бил част от танков батальон, може да получи затвор до 15 години. Главната прокурорка не уточни кога ще започне процесът. Главната прокуратура на Украйна е заявявала, че разследва над 10 700 предполагаеми военни престъпления, извършени от руски сили и е идентифицирала над 600 заподозрени, припомня АП. 

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц и са обсъдили отбранителната помощ, сътрудничеството в енергийния сектор и засилването на санкциите срещу Русия, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Оценяваме диалога на високо равнище с Германия и подкрепата в нашата борба", заяви Зеленски в Twitter.

 

Говорител на германското правителство съобщи, че по време на разговора Шолц е подчертал, че от Русия зависи да спре незабавно военните действия в Украйна, да изтегли войските си и да възстанови суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

 

Освен това двамата са обсъдили конкретни, практически начини за по-нататъшна подкрепа на Украйна и са се уговорили да продължат да поддържат връзка, добави говорителят. Зеленски е информирал Шолц и за състоянието на преговорите за прекратяване на насилието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4290 |11.05.2022 Напрежение: Протестиращи искат да свалят знамето на Украйна от Столичната община . 0| 3116 |11.05.2022 Украйна: Над 26 хиляди руски войници са убити във войната . 0| 3319 |11.05.2022 Медведев: Помощта на САЩ за Украйна е продължение на прокси война срещу Русия . 0| 3083 |11.05.2022 САЩ одобри помощи от 40 млрд. долара за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads