Реклама / Ads
16| 4717 |06.10.2023 НОВИНИ

Украинските въоръжени сили съобщават за успех в източното направление и интензивни боеве на север

.
Източник: БГНЕС
Украинските войски постигнаха напредък в източния театър на своята контраофанзива за прогонване на руските окупационни сили, но са под натиск по на север, обявиха вчера украински официални представители, съобщи Ройтерс.
 

Руските сили, подкрепени от щурмови самолети Су-35, стартираха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област, информира говорител на източното командване на украинската армия.

 

„Най-трудният район е секторът Лиман-Купянск“, посочи говорителят Иля Евлаш за украинската телевизия, като спомена два града, превзети от украинските войски в края на миналата година, които продължават да са обект на руски атаки.

 

„Интензивността на атаките там се увеличи... Врагът избра нова точка – Макиивка – и насочва всичките си основни усилия в тази посока. Разбира се, ние отблъскваме вражеските атаки и нанасяме щети на личния състав на врага и военната му техника“.

 

Периодично избухват боеве край Лиман и Купянск и Украйна твърди, че Русия е прехвърлила повече от 110 000 войници към региона.

 

Също на изток украинските военни се борят за отвоюване на територия близо до опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

 

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във вечерната си сводка, че силите на Киев са "постигнали успех" на юг от Андриивка – село южно от Бахмут в Донецка област, превзето миналия месец от украински войски.

 

В сводката се отбелязва, че руските сили са се опитали неуспешно да си възвърнат загубени позиции в район, разположен по на юг.

 

В южния театър на военните действия силите на Киев настъпват към Азовско море в опит да разцепят окупираната от Русия територия на две.

 

Украинският генерален щаб каза, че неговите сили продължават да напредват на юг в района на Запорожие и са отблъснали руска атака при село Роботине.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4441 |05.10.2023 Шарл Мишел, Еманюел Макрон и Олаф Шолц са се съгласили за допълнителна хуманитарна помощ за Армения . 2| 4357 |29.09.2023 НАТО изпраща допълнителни сили в Косово . 1| 5528 |28.09.2023 SpaceX на Илон Мъск получи първия си договор от космическите сили на САЩ . 2| 4262 |28.09.2023 Две жертви вследствие на тежка катастрофа в Силистренско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads