Реклама / Ads
12| 4613 |19.10.2023 НОВИНИ

Унищожителна операция без план: Израел няма и представа какво да прави с Газа след войната 

.
Израел се зарече да заличи групировката “Хамас” в безмилостно нападение в ивицата Газа, но без да има очевидна цел или план как точно да управлява опустошения палестински анклав, дори и да триумфира на бойното поле.
 

Сухопътната операция с кодово име “Железни мечове” ще бъде несравнима по своята свирепост и всичко, което Израел е извършвал в Газа в миналото, посочват местни служители и експерти пред агенция “Ройтерс”, пожелали своята анонимност.

 

Рекорден брой резервисти - 360 хил. бяха мобилизирани от Израел. Анклавът е бомбардиран нон-стопq след нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което загинаха 1400 души, предимно цивилни. Първоначалната стратегия на Тел Авив, твърдят служители, запознати с разговорите между Израел, САЩ и близкоизточните лидери, е да бъде унищожена инфраструктурата на Газа, дори с цената на големи цивилни жертви. Да бъдат изтласкани хора от анклава към египетската граница и да се преследва “Хамас” чрез взривяване на лабиринта от подземни тунели, които групата е построила, за да извършва своите операции.




Всъщност експерти казват, че мрежата е толкова сложна, че тунелите на Виетконг (Народният фронт за освобождение на Южен Виетнам, бел. ред) през Виетнамската война изглеждат като "детска игра". Местни военни експерти посочват още, че въоръженото крило на "Хамас" - Бригадата Изедин ал Касам, се е мобилизирало за нахлуването като е поставило противотанкови мини и взривни устройства, за да устрои засада на войските.

 

Проблемът

 

Предстоящата офанзива на Израел се очертава да бъде много по-голяма от предишните операции в Газа. Израел е водила три предишни конфликта с “Хамас” - през 2008-9, 2012 и 2014 г., и е предприела ограничени сухопътни нашествия по време на две от тези кампании, но за разлика от днес, лидерите на Израел никога не са се заклевали да унищожат "Хамас" веднъж и завинаги. 


В тези три конфронтации загинаха малко под 4000 палестинци и по-малко от 100 израелци. Настоящата израелска инвазия все още не е започнала, но властите в Газа казват, че 3500 палестинци вече са били убити от при удари. 1/3 от тях са деца. 

 

Американският президент Джо Байдън заяви по време на вчерашното си посещение в Израел, че справедливостта трябва да възтържествува срещу "Хамас", но предупреди, че след атаките от 11 септември срещу Ню Йорк САЩ са допуснали грешки.

 

"По-голямата част от палестинците не са "Хамас" и "Хамас" не представлява палестинците", каза той. 

 

Арън Дейвид Милър, експерт по Близкия изток, посочва, че по време на визитата си Байдън е успял да притисне Нетаняху да обмисли повече въпроси като пропорционалното използване на сила и по-дългосрочните планове за ивицата Газа преди да започне инвазията. 

 

Израелски официални лица казват, че нямат ясна представа как може да изглежда следвоенното бъдеще. Някои от сътрудниците на президента на САЩ Джо Байдън са загрижени, че докато Израел може да изработи ефективен план за нанасяне на трайни щети на "Хамас", страната все още не е оформила стратегия за излизането от конфликта. 




Във Вашингтон има по-малко оптимизъм, че Израел ще успее напълно да унищожи “Хамас” и американските служители виждат малък шанс Израел да иска да задържи територия на Газа или да я окупира отново, посочва източник на "Ройтерс". По-вероятният сценарий според него е израелските сили да убият или заловят колкото се може повече членове на "Хамас", да взривят тунели и ракетни работилници, а след това, след като израелските жертви нараснат, да потърсят начин да обявят победа и да излязат от ивицата Газа.

 

Страхът в целия регион е, че войната ще се раздуе отвъд пределите на Газа, като ливанската “Хизбула” и поддръжникът й Иран открият големи нови фронтове в подкрепа на”Хамас”. Иранското политическо ръководство вече предупреди Израел за възможни "превантивни" действия, ако Тел Авив извърши своята сухопътна операция. Техеран се зарече "да не наблюдава отстрани", ако САЩ не успеят да вразумят Израел.

 

По време на регионална обиколка на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен миналата седмица арабски лидери предупредиха, че докато Вашингтон осъжда атаката на "Хамас" срещу Израел, Белият дом се противопоставя на колективното наказание срещу обикновените палестинци, което според тях ще предизвика регионални вълнения и той ще нарасне право пропорционално на жертвите.


Междувременно призивите за създаване на хуманитарни коридори в Газа и пътища за бягство за палестинските цивилни предизвикаха силна реакция от арабските съседи. Те се страхуват, че израелска инвазия ще предизвика нова мигрантска вълна, която ще повтори масовото разселване от израелската война за независимост от 1948 г. и арабско-израелската война от 1967 г. Милиони палестинци, които бяха принудени да избягат тогава, останаха блокирани като бежанци в страните, които ги приеха.

 


превод и редакция: Джесика Вълчева, заглавието е на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4206 |19.10.2023 Борис Писториус алармира за риск от разрастване на конфликта в Близкия изток след атаките срещу Израел . 2| 4450 |19.10.2023 Днес е Стефка, утре може да съм аз! Протест в Благоевград заради пребитата с метален прът 46-годишна жена . 2| 4618 |19.10.2023 Зам.-министърът на труда и социалната политика: България е на едно от първите места по детска бедност в ЕС . 1| 4195 |19.10.2023 ЕС присъди наградата „Сахаров“ на Махса Амини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads