Реклама / Ads
0| 2898 |17.03.2023 НОВИНИ

УНСС: Ние сме поставени пред турбулентни условия, вдигането на таксите е тежко решение

.
Източник: личен архив
"Ние сме поставени пред турбулентни условия. Всеки университет има самостоятелна политика за определяне на таксите. Тази политика при нас зависи изцяло от диалога със Студентския съвет и затова сравнително рядко се взема такова решение за увеличаване на таксите, като използваме други компенсаторни механизми".
 

Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR Матилда Александрова-Бошнакова зам.-ректорът по учебната дейност към УНСС.

 

Според нея вдигането на таксите е тежко решение, а икономическата ситуация в страната предполага внимателно да се подхожда към този въпрос.

 

Тя избори в кои направления семестриалните такси са най-високи - в областта на изкуствата, медицината, здравеопазването, спорта, техническите науки.

 

Припомняме, че МОН предлага таксите за университетите да скочат с 20%. Така средният размер на годишната такса за обучение в държавните висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв.

 

"В нашия университет няма увеличаване на таксите. При средно ниво на такси в размер на 900 лв. за стопански, правни науки и икономика, при нас таксите остават 600 лв. Това означава, че студентите заплащат под 300 лв. на семестър, което е символична такса", каза Александрова-Бошнакова.

 

Тя обясни, че УНСС разчита на проектното финансиране и работи усилено с общините и бизнеса, като привлича субсидии, подпомага по друг начин студентите и разчита на това оптимално да развива учебния процес, без това да влияе на качеството, но в същото време икономически да благоприятства възможността млади хора да се обучават в университета.

 

Гостът обърна внимание на платената форма на обучение, чиято такса също се запазва на равнището от миналата година.

 

"Всяко увеличение няма да бъде прегърнато от студентите, но тук е ролята на Студентския съвет и на ректорското ръководство. Трябва да се намери баланс, който е нужен и за двете страни, защото семестриалните такси са много важни и за ректорското ръководство като основен приход за университета, но са важни и за студентите, защото това е основният им разход", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков.

 

Той уточни, че не Министерството на образованието и науката желае да увеличи с 20% таксите, защото ректорите определят какви да бъдат таксите за следващия семестър.

"В нашия университет държим определени сравнително средни нива на семестриални такси – нито са най-високите, нито са най-ниските, което вярвам, че е допълнителен стимул за студентите да се обучават в нашия университет", отбеляза Стойков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3346 |17.03.2023 Комисия за защита на потребителите излизат на предупредителна стачка . 0| 3406 |16.03.2023 Илияна Йотова защити служебния кабинет и посочи, че България не е пред фалит . 0| 2953 |16.03.2023 Северна Корея изстреля балистична ракета преди среща между Южна Корея - Япония . 9| 3874 |15.03.2023 Ресторантьори и превозвачи възразиха на предложенията на финансовия министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads