Реклама / Ads
35| 6417 |07.09.2020 НОВИНИ

Управляващите с ДС тактика - имате огромен проблем, знаем как да го решим, но не знаем докога ще сме

.
Емил Димитров-Ревизоро
Управляващите продължават с пиар манипулациите. За да останат на власт на всяка цена, те започнаха да лансират следната теза - имате огромен проблем, можем да го решим, но не знаем докога ще сме. Тази тактика ни приложи тази сутрин министърът на околната среда и водите Емил Димитров. След като заяви, че Бургас е заплашен от воден режим, каза: ”Трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”.
 

Подобен  метод са използвали представителите на бившата ДС-първо създават проблем на човек, а после "учтиво" му предлагат да го решат. Но срещу конкретно условие, поставено от тях. Известно е, че този похвад е класически в службите и до днес. 

 

"Бургас е заплашен от воден режим, каза Димитров по NOVA. По думите му, ако не управляваме яз. "Камчия" по друг начин, ще има проблем за цялото Черноморие.

"Варна ще бъде захранена от "Цонево" и "Девня", но за Бургас имаме вода за 6 до 8 месеца, а трябва да изкараме 15 месеца и там има проблем. Трябва да положим допълнителни усилия да запазим "Камчия" като национален резервоар, да закачим два земеделски язовира – "Порой" и "Ахелой", и догодина да мине целият туристически сезон и гражданите да не усетят, но за тази цел трябва да се създаде една много стройна програма и да се отремонтират три язовира", допълни министърът.

 

Емил Димитров: Ситуацията с Перник може да се повтори по Черноморието

"Притеснително е положението в цялата Източна България. Има една идея, по която премиерът е възложил да работим. Това е яз. "Камчия", който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да се задействат три допълнителни язовира – за Варна "Георги Трайков" - "Цонево", а за Южна България – яз. "Ахелой" и яз. "Порой", посочи Димитров.

"Притеснявам се, че лятото, когато можеше да се правят строително-монтажни дейности, го пропуснахме и сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите и да ги допълним, за да ги използваме догодина. Не можем да си позволим да провалим сезона", каза още той.

Емил Димитров проверява "Ястребино", "Тича" и "Цонево".

 

"Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. "Цонeво"” край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой" - деривация "Китка" за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г.", това коментира по-късно в Добрич министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работна среща с ръководството на НФСБ в града.

Обсъдени бяха сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. "Камчия" – основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места. Министърът направи инспекция на язовирите "Тича" и "Жребчево".

 

Тези спешни мерки ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. "Копринка", който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. "Жребчево", който в момента работи на 15% от обема си.

 

"Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", коментира още Емил Димитров в ефира на "Здравей, България" сутринта.

Той обясни, че се е заел с текущите задачи -  да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

 

"Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър", обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

 

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Екоминистърът бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

 

"Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен”, обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

 

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него  да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

 

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладени, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5920 |05.09.2020 Мая Манолова: Ето така изглежда ”щадящата тактика” на СДВР . 23| 14942 |04.09.2020 Хамид Хамид от ДПС: Управляващите се прощават с министерствата или спинкат . 12| 6810 |03.09.2020 Трайчо Трайков: Управляващите наливат масло в огъня . 107| 16820 |29.08.2020 Радослав Бимбалов: Тази мила дама е казала пред ЕП, че най-дискриминирани са управляващите и Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads