Реклама / Ads
5| 4234 |29.11.2022 НОВИНИ

В ущърб на приходите в бюджета депутат предлага нелогичен акциз за цигарите в последния момент

.
В последния ден от срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта за ДОПК, с който от служебния кабинет залагат плавен и балансиран акцизен календар на тютюневите изделия, червеният депутат Румен Гечев най-неочаквано внесе текстове с ново предложение за акциза на цигарите. Това става ясно от сайта на Парламента, където публично освен предложенията на депутатите са публикувани и становищата на отделните компании по темата с акцизния календар.

Този ход на народния предствител Румен Гечев буди сериозни съмнения за лобизъм, тъй като предложените от него ставки и структура на отделните компоненти на акциза при цигарите съвпадат изцяло с тези в публикуваното публично на сайта на Парламента становище на една от компаниите в тютюневия сектор. Още по-странното в случая е, че предложението на Румен Гечев не е съпроводено с никакви мотиви и аргументи, което не е практика при подобни случаи. Което прави внезапната "загриженост" съмнителна.

 

Текстовете на червения депутат са напълно противоположни на заложеното от служебния кабинет и Министерство на финансите, където предложението беше напълно аргументирано с оглед стабилност и предвидимост на приходите във фиска и беше подкрепено от голяма част от тютюневата индустрия.

 

Ако предложението на депутата от БСП Румен Гечев получи подкрепа на финалните гледания и дискусии в комисия и в зала, то на практика този акциз ще работи в интерес на една единствена компания на пазара, вместо за приходите в бюджета на държавата, които ще бъдат обвързвани с ценовите и търговски решения на компаниите и няма да имат предвидимост и стабилност, и не на последно място ще бъде в пълен противовес с последните тендеции и практики в ЕС по отношение на структурата на акциза при цигарите.

 

Такава тактика спрямо бюджета е не просто странна, а вредна и показва опити за обслужване на корпоративни интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2700 |29.11.2022 Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за догодина . 2| 2713 |29.11.2022 Панев, ДБ: Мнозинство от 200+ депутати ми звучат като ”политически Франкенщайн” . 0| 2714 |29.11.2022 Фалстарт: Извънредното заседание за бюджета започна с 30-минутна почивка . 1| 2757 |29.11.2022 НС заседава извънредно заради бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads