Реклама / Ads
4| 10807 |08.08.2021 НОВИНИ

Успехът на гимнастичките ни отекна в световните медии: Доминацията на рускините се срина, България грабна златото

.
Източник: БГНЕС
Успехът на Българския ансамбъл по художествена гимнастика отекна в световните медии. Само няколко часа след като грациите ни грабваха златото на Олимпиадата в Токио е ясно едно – Русия вече не са хегемон в художествената гимнастика. Отборът на малката България ги измести от първото място.
 

„Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златото и сложи край на руската серия“, пише Reuters.

 

„Перфектната координация на момичетата от България им помогна да спечелят злато в груповото състезание по художествена гимнастика на Олимпиадата в Токио в неделя, прекратявайки руската победна серия, която се простира от игрите в Сидни през 2000 г.

 

В двете ротации – пет топки; три обръча и две бухалки – България спечели 92.100 точки, с което българките си завоюваха победата.

 

Руският олимпийски комитет отбеляза общо 90 700 точки, като взе сребро, докато Италия спечели бронза с 87 700 точки. Руските спортисти се състезават под флага на ROC в Токио като част от санкциите за допинг скандали“, припомня Reuters.

 

„Петте девойки от България дриблираха, завъртаха и жонглираха пет топки помежду си, като събраха 47,550 точки на фона на българска народна музика, под аранжимент на Стоян Янкулов, един от най-популярните перкусионисти в страната.

 

Спортът беше добавен към олимпийската програма като индивидуална категория през 1984 г. Първото злато бе връчено на Испания в Атланта през 1996 г. От тогава руските отбори доминират, но в неделя се класираха на второ място.

 

Това бе второто поредно разочарование за руските гимнастички, след като в събота израелката Линой Ашрам завърши пред трикратната индивидуална световна шампионка по многобой Дина Аверина. Така Ашрам спечели златото с 0,150 точки.

 

Анастасия Максимова от Руския олимпийски комитет заяви, че изпитват „много смесени чувства“.

 

„Разбира се, че има радост, но има и тъга“, каза тя. „Имаме чувството, че се борихме за страната си, за отбора си, за треньора си. Направихме каквото можахме“, добави Максимова, цитирана от Reuters.

 

„Доминацията на рускините в художествена гимнастика се срина, България грабна златото“, е заглавието на статия на Associated Press.

 

„Русия печелеше всеки златен медал в художествената гимнастика от 2000 г. насам, но пълното поражение тази година започна в събота, когато Линой Ашрам от Израел спечели златото в индивидуалното състезание, като се измъкна от двойка еднояйчни близначки от Русия, които бяха фаворити на Олимпиадата в Токио. Дина Аверина се класира на второ място, а сестра й Арина падна на четвърто място.

 

В груповото състезание в неделя Русия отново падна на второ място, като загуби златото от България. Италия взе бронзовия медал.

 

„Толкова е нереално, че не можем да повярваме. Не знам какво да кажа “, каза българската гимнастичка Стефани Кирякова. „Това е най -щастливият момент досега.“

 

„България разстрои Руския олимпийски комитет във финала за групова художествена гимнастика“, пише NBC Olympics.

 

Превод и редакция: Веселка Иванова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7340 |28.03.2021 Честно за гимнастичките, златните . 5| 5377 |01.12.2020 Илиана Раева хем доволна, хем не от гимнастичките. Нешка попиля треньорите . 6| 4867 |17.07.2020 Викове ”Оставка!” отекнаха и пред катедралата в Кьолн . 19| 7004 |09.06.2020 Цветанов: Борисов работи на принципа „Успехът е мой, провалът е общ“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads