Реклама / Ads
7| 4613 |28.12.2023 НОВИНИ

Успяха ли общинските съветници в СОС да намерят изход от задънената улица?

.
БСП и “Възраждане” бойкотираха опита на столичните общински съветници да излязат от тупика, в който се вкара местния парламент, след като пет поредни пъти не успяха да изберат председател на СОС. На инициираната от Вили Лилков и Карлос Контрера среща се отзоваха само ГЕРБ, ПП-ДБ-Спаси София и ИТН. 
 

Пет. Толкова са неуспешните заседания на новия Столичен общински съвет. София може и да има нов кмет в лицето на Васил Терзиев, но разместването на редиците в СОС се оказа огромно предизвикателство за избора на председател. В рамките на тези заседания имаше няколко предложения - от ПП-ДБ-Спаси София държаха упорито на Борис Бонев, от БСП предложиха Диана Тонова, а Пламен Данаилов бе кандидатът на ИТН. От “Възраждане” предложиха Красимир Гълъбов. От ГЕРБ предложение нямаше, но общинските съветници отказваха да участват в гласуването, а всяка останала партия подкрепяше единствено своя кандидат. 

 

И при последния опит - в който ПП-ДБ-Спаси София оттегли кандидата си Борис Бонев и вместо това предложи Грети Стефанова, не се постигна консенсус. 

Следващото заседание трябва да се проведе в началото на новата година. Дотогава обаче има време, а общинските съветници изглежда се опитват да намерят някаква форма на компромис, за да може местния парламент все пак да заработи.

 

Срещата, инициирана от Контрера и Лилков, започна в 10 ч. На нея не присъстваха само представители на БСП и “Възраждане”, които категорично отказаха да участват.







“Доволни сме, че за първи път се събираме всички, макар и без “Възраждане” и БСП, и започнахме да говорим за големия проблем-кризата в общинския съвет. Чухме позициите на отделните политически партии, останаха много отворени въпроси и очакваме след Нова година отново да се срещнем”, заяви пред журналисти Вили Лилков.

 

Той оцени тонът между ПП-ДБ-Спаси София и ГЕРБ като остър, но посочи, че е оптимист. В същото време засега няма заявка, че ще има промяна в позицията на “Спаси София” - Борис Бонев няколко пъти обеща, че няма да има “сглобка” на местно ниво. 

 

ГЕРБ-СДС предлагат да има коалиционно споразумение. Решението обаче Лилков и останалите виждат в ротационен председател.

Дали ще се стигне до изход? На 11 януари е следващото заседание. Тогава ще стане ясно.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4635 |28.12.2023 Съюзниците на САЩ дадоха назад за операция срещу хутите в Червено море . 0| 4414 |28.12.2023 Имаме още един ден да сменим личния си лекар . 0| 4461 |28.12.2023 Иван Иванов - син остава под домашен арест за подкуп . 18| 4813 |28.12.2023 Денков потвърди: Влизаме в Шенген през март догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads