Реклама / Ads
2| 6880 |21.10.2016 НОВИНИ

Д. Узунов от ВСС: Панов да подаде оставка, той е пречупен човек

.
Димитър Узунов
„Еднолично взех решенията (за това кои магистрати да отидат на срещата с европейските прокурори – б. ред.) Поех тази отговорност, просто ясно и категорично. Не се отричам от действията и думите си”, заяви по БТВ представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов. Вчера ВСС с 15 гласа ”за” и 8 ”против” гласува той да запази поста си. Оставката му беше поискана от председателя на Висшия касационен съд (ВКС) Лозан Панов, според когото Узунов е превишил правомощията си с направения едноличен избор.
 

Узунов обаче се оправда, че е трябвало да поеме тази отговорност, тъй като е бил притиснат от еднодневен срок. Писмото, с което се изисква ВСС да определи кой да говори с европейските прокурори, е пристигнало на 29 септември, в четвъртък, когато Съветът е заседавал цял ден, до след 17 ч. Писмото е било докладвано на следващия ден, 30 септември, а срокът в него е бил същият – 30 септември, обясни Узунов и заяви, че от кабинета на министъра на правосъдието са му звъняли два пъти с настояване този срок да бъде спазен.

 

В същото време петък се честваше 25-годишнината на ВСС, бяха поканени 450 гости. Осен това аз не мога да свикам пленума на ВСС, това може да направи министърът на правосъдието. Редовното заседание на пленума пък се пада чак в следващия четвъртък, продължи с обясненията Узунов. Според него подобни действия са били извършвани и от неговите предшественици, но никога досега това „не е било правено на проблем”.

 

По думите му подборът за срещата с европейските прокурори е извършен по високи професионални критерии и са избрани магистрати с голям опит. Също така обаче всеки, който е искал да говори с тях, е можело да го направи. Според Узунов неговото решение е използвано от Лозан Панов само като формален повод да му се иска оставката, а реалният бил договор, сключен от члена на ВСС Калин Калпакчиев.

 

„Две седмици по-рано намерих един договор, който се движи от Калин Калпакчиев, на стойност 6 млн. лв. Хонорарът, който той (Калпакчиев – б.ред.) би получил е 340 хил. лв. Този договор не е съгласуван с ВСС. Освен това е записано, че председателстващият ВСС (т.е. Узунов) носи отговорността като негов админстративен ръководител. Представляващият не е административен ръководител, аз не съм началник на Лозан Панов или на Калин Калпакчиев”, заяви Узунов. 

 

„По тази причина Лозан Панов беше активиран да ми иска оставката. Аз получих нож в гърба”, повтори думите си от вчера Узунов. Той донесе в студиото и снимка, която получили на пощата във ВСС. На нея се твърди, че е сниман самият Узунов, преди години, при това между братята (Георги и Васил – б.ред.) Илиеви (от ВИС и ВАИ).

Разбира, се че на тази снимка не съм аз, но ВСС трябва да се занимава и с такива неща, заяви Узунов.

 

Попитан дали есемес общуването във ВСС продължава, Узунов заяви, че не той е „човекът на Борисов”, както се твърди, а освен това е бил и първият, показал телефонната разпечатка от онзи конкретен ден.

 

По адрес на Панов Узунов каза, че той е „пречупен човек”, цитирайки Георги Близнашки. „Поведението му копира едно към едно това на бивш министър на правосъдието. На заседателната маса той стои, мълчи, а после  говори пред журналисти. Министър Христов така правеше. Да си подаде оставката, ако смята, че се е издигнал от блатото”, каза още Узунов.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4158 |20.10.2016 ВСС остави Димитър Узунов на поста му . 0| 4577 |20.10.2016 ВСС гласува за освобождаването на Д. Узунов като представляващ ВСС . 3| 4180 |17.10.2016 Д. Узунов не включи в дневния ред на ВСС оставката си . 0| 4099 |13.10.2016 34 090 са подадените заявления за гласуване в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads