Реклама / Ads
0| 4178 |31.10.2016 НОВИНИ

ВВС пак ще гледа оставката на Димитър Узунов заради тв изказване

.
Димитър Узунов
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) все пак ще обсъди изказването на представляващия си Димитър Узунов пред бТВ, в което той заяви, че колегата му Калин Калпакчиев ще получи хонорар от 340 000 лева по проект.
 

Това става ясно от дневния ред на следващото му заседание, в който като последна 56-а точка е влязло предложение от Калпакчиев.

 

Още на миналото заседание на Пленума Калпакчиев поиска ВСС да излезе с позиция по изказването на Узунов, който по думите му говори неистини. Мнозинството с 14 на 7 гласа обаче отказа да го направи. Искането на Калпакчиев подкрепиха само Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Камен Иванов, Лозан Панов, Соня Найденова и Елка Атанасова. Затова миналия четвъртък Калпакчиев заяви, че ще настоява обсъждането на изявлението на Узунов да влезе като точка в следващия дневния ред, пише "Правен свят".

 

Тезата на Калин Калпакчиев е, че като е изрекъл неистини за работата му като член на ВСС, представляващият е уронил репутацията на съвета. Той отхвърля аргумента, че става дума за междуличностен конфликт или недоразумение, а определя думите на Узунов като съзнателно разпространение на неистини, които целят да компрометират професионалната му репутация.

 

Веднага след интервюто на представляващия ВСС пред бТВ, Калпакчиев заяви, че обмисля дали да не го съди. Настоя и за публично извинение от Димитър Узунов, но с уточнението, че последното зависи от съвестта и добрата воля на представляващия.

 

Извън понасянето на съдебна отговорност обаче Калпакчиев е на мнение, че в случая е наложителна реакция на самия ВСС. Най-вече, защото Кодексът за етично поведение на българските магистрати изисква от представителите на системата, в това число и членовете на ВСС, да имат колегиални отношения, основани на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт.

 

Затова Калпакчиев отново настоява за освобождаването на Узунов като представляващ на съвета. Това не е първото искане за оставката му. Само преди две седмици мнозинството във ВСС отказа да го освободи от поста за това, че еднолично определи кои членове на съвета да се срещнат с европрокурорите, проверяващи дейността на българското обвинение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3819 |31.10.2016 Превозвачите искат оставката на шефа на митниците . 0| 4552 |30.10.2016 Кристалина Георгиева: Оставката ми няма нищо общо с ООН . 1| 3763 |25.10.2016 Калпакчиев продължава да настоява за оставката на Узунов . 1| 4138 |20.10.2016 ВСС остави Димитър Узунов на поста му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads