Реклама / Ads
2| 4834 |15.09.2010 НОВИНИ

Вадят на светло таен свидетел срещу Баретата?

.
Таен свидетел може да даде показания срещу Златомир Иванов – Баретата и наркобандата “Фирмата”. Това стана ясно на днешното съдебно заседание в Софийския градски съд, пише "Всеки ден".
 

От Софийската градска прокуратура са осигурили човек, който да разкаже подробно за организацията, дейността й, нейните лидери и участници. Свидетелят е пожелал да даде анонимно показания, тъй като се страхува за живота и здравето си, обосноваха се държавните обвинители. Като аргумент, че Баретата заплашва свидетели, бяха посочени показанията на Димитър Вучев – Демби и Марио Божков, които на предходните заседания заявиха, че се страхуват за живота си.

Срещу прокурорското искане се обявиха адвокатите на Баретата и 20-те подсъдими за организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Като мотив те изтъкнаха, че от обвинението не са представили никакви доказателства, че се налага викането на такъв свидетел.

Ако анонимният свидетел се казва Илия Асенов, няма смисъл да го призовавате, заяви защитникът на Баретата адвокат Марияна Тодорова. Според адвокатите тайнственият свидетел е в затвора и се е договорил с прокуратурата за споразумение.

От съда приеха, че държавното обвинение има право да поиска такъв свидетел, но прецениха, че действително трябва да се приложат доказателства основаващи, че има опасност за живота му.

По-рано тази сутрин в скандал бе забъркан един от съдебните заседатели. Още в началото на заседанието роднини на подсъдимите и техните адвокати настояха за отвод на съдебния заседател Васил Илиев, който е бивш прокурор. Според тях, заседателят е изразил мнение в неофициален разговор пред съдебната зала, че делото е ясно и трябва да приключи по-бързо с присъда. Това предизвика дюдюкания сред подсъдимите и остри реплики към съдебния състав.

“Виждам, че нещата излизат от контрол. Прекалено дълго сме задържани без причина, конкретни обвинения и доказателства”, с тези думи самият Златко Баретата авторитетно се изправи на съдебната банка, приковавайки вниманието на магистратите и присъстващите в залата.

“Обвиняват ме по това какво се говори в Перник (Баретата има обвинение и за убийството на пернишкия наркодилър Румен Стефанов – Алф б.а.), а това не може да са доказателства. Това дело по начина, по който е съставено не може да излезе" бе категоричен обвиняемият.

Баретата, който страда от стеснение на уретера и е претъпял три операции, а в момента не е точно в килия, а е настанен в луксозна болнична стая на частната болница “Токуда”, заяви че се познава с останалите подсъдими от ареста и никога не са били група.

“Както виждате стоим в ареста, за да задоволим общественото мнение. Това се дължи на журналистите, които са едни олигофрени”, отсече Баретата.

Близките и роднини на подсъдимите също обвиниха журналистите, че не си вършат работата и отразяват процеса избирателно.

След речта на Баретата съдебният състав се оттегли за кратко съвещание. Минути по-късно прецени, че не трябва да има каквито и да е съмнения за някаква предубеденост на който и да е член от състава и направи отвод на заседателя. Делото пое резервен събен заседател и продължи с разпит на двама свидетели.

Пред съда са привикани над 100 човека, повечето от тях с криминални регистрации. Свидетелите обаче твърдят, че никога не са разпространявали наркотици или ако са го правили това е било преди, а вече са чисти. Мнозина от даващите показания пък заявиха, че са били принуждавани от полицаите да твърдят неверни неща.

Процесът днес тече мудно, а повече от разпитваните свидетели са скучни и не допринасят с почти нищо за изясняване на обективната истина. Заседания по делото срещу Баретата и неговите хора са насрочени за цялата седмица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9418 |15.09.2010 Затворници искат свобода срещу шестици в училище . 9| 7279 |13.09.2010 Маргарита Немска: Обвиненията срещу Ал. Петров не са отпаднали . 2| 4856 |12.09.2010 От утре Темида гледа делото срещу Баретата . 6| 5317 |11.09.2010 Крадеш 2 млн. лв., прокурор те пуска на свобода срещу 5 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads