Реклама / Ads
44| 8908 |09.09.2020 НОВИНИ

”Вагнер” и ”Делта гард” - частни структури за лична употреба от Путин и Борисов

.
”Вагнер” в Беларус
Мащабът е различен. И дума не може да става за сравнение по задачи и география на изпълнение. Нерде България, нерде Русия! Но погледнато реално има и огромна прилика между това как се използват в двете държави частната армия на Кремъл ”Вагнер” и частната фирма ”Делта гард” и други подобни от Дондуков 1 у нас.
 

Генералната, голямата прилика е, че Борисов вече преминава към стратегията на Путин. Частни структури, които и Путин и Борисов отричат да са свързани с правителството, решават задачи на властта против техни противиници - в самата държава в България, и на различни континенти за Русия.

 

В руския модел на военно наемничество има тясна връзка между управлението в страната и разполагането на наемници. Те са там, където Москва има нови или стари връзки, които иска да поднови. Например, това се случва в момента в Африка, където руската държава има икономически интереси. Преди това бяха в Либия и Сирия. Там са разположени наемници на частната военна компания "Вагнер". "В Русия все още наемническите компании са забранени. Ето защо те са базирани в чужбина, но обслужват интересите на Москва", посочва руският анализатор Руслан Трад. Той обяснява, че директна връзка между Кремъл и наемниците от "Вагнер“ не може да се установи официално. По думите му дейността на милиардера олигарх Евгений Пригожин, който е близък до Путин, е показателна за връзката между Кремъл и "Вагнер".

 

Само преди два месеца бойци на руската частна армия "Вагнер" се озоваха в Беларус точно преди изборите. "Вагнер" бе и в Украйна.

 

Операциите чрез сенчестата групировка „Вагнер“ и други подобни на нея компании са по вкуса на руската външна политика, която обича да прилага сила и едновременно с това да има пространство за политическо лавиране и възможност да отрече това. Подобни похвати не е изключено да се разпрострат в близко бъдеще и до Балканите. Ако тук се развие сериозен конфликт, не е изключена възможността да се появят уж несъществуващите бойци от „Вагнер“.


.
Охранители от "Делга гард"

 

В българския модел също без бинокъл се вижда връзката между частни охранителни фирми и правителството. Както твърди анализаторът Илиян Василев ”Ипон” и ”Делта гард” имат договори и за охрана на стратегически обекти. Един от тях е правителствена болница , но има и други, някои от които не са известни на широката общественост.

Наскоро в медиите излязоха снимки на хора, които работят в частната охранителна фирма “Делта гард”, много близка до властта. И е понече от ясно, че в немалко случаи нейните служители се използват не по предназначение.


.

Физиономиите от тази фирма са сред полицаите. Затова са съвсем основателни притеснетията на обществото, че хора, които обслужват аферата "Осемте джуджета" и завземане на бизнеси, се намират някъде между полицаите. Че са сред онези провокатори, които обгазяват, бият и арестуват протестърите от името на Борисов. Че полицейски шеф в Дупница не изпълнява решение на съда и се подчинява на частната "Делта гард" .

 

Новото време изисква и нова стратегия от източните диктатори - използване от властта на уж несвързани с нея частни армии /в Русия/ и охранителни фирми /в България/ в битката с политически и икономически противници и опоненти.

 

Калин Софийски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 24146 |08.09.2020 Илиян Василев: ”Ипон” и ”Делта гард” имат договори и за охрана на стратегически обекти . 34| 13541 |22.08.2020 И ”Делта гард” са сред провокаторите на Върха на свободата . 10| 9087 |20.08.2020 ”Делта гард” са се изнесли от завода в Дупница . 7| 8621 |10.08.2020 Шефът на полицията в Дупница пази частната ”Делта гард”. Не изпълнява решение на съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads