Реклама / Ads
6| 11884 |19.04.2018 АКТУАЛНО

Фрогоко: Наемниците от ”Вагнер” или ”За родину, за Путина!”

.
Шефовете на руската частна военна компания ”Вагнер” /ЧВК/ се отнасят с редовите наемници като към пушечно месо, а в самата организация процъфтява връзкарството и липсват опитни бойци. За това разказаха пред ”Радио Свобода” трима командири на ЧВК, пожелали анонимност.
 
"Отношението към хората е като скотове, вие сте пушечно месо, дошли сте за пари, какво ще стане с вас не ни пука, са разговорите с тях на началниците. За да станеш командир на рота трябва да лижеш задници на шефове в необходимото време и да се отнасяш към хората като към животни", споделя един от командирите.

Групата "Вагнер" е създадена със съдействието на руските специални служби и МВнР малко преди украинския Майдан. Днес тяхната численост в Сирия е между две и четири хиляди души. Към ЧВК са командировани и около 300 украински казака  от отряда "Карпати". Понякога в общите тренировки участва и руски спецназ. По думите на командирите към момента под знамето на Асад в Сирия служат близо 8000 руснаци.

Групата се нарича "Вагнер" в чест на подполковника от запаса Дмитрий Уткин, чиято позивна е била "Вагнер". По думите на командирите той не е номер едно в ЧВК, а е само командир на бригада. На рамото си Уткин има изрисувана немска свастика, каската му е с рога. Не е нито християнин, нито мюсюлманин, а едноверец - едно от разклоненията на езичеството.

Новобранците за "Вагнер" се подбират на полигон край Краснодар. Главният критерий при подбора е да си по-възрастен от 25 години и да не си съден. Дали си здрав няма значение. После на полиграф се проверява дали са сътрудничали на някои конкурентни спецслужби. С тях беседва психолог, който проверява готовността им да убиват хора. Кавказци не вземат, а изборът на чеченци е забранен.

Договорите с наемниците се сключват на бойното поле. С пристигането си в района му се дава оръжие, бойните задачи се поставят от сирийското командване. Действията се координират с руските командири, като атаките започват с огън на авиация и артилерия, а после наемниците атакуват нефтените и газовите райони.

Частните военни компании помагат на политиците да съхранят властта си. Вместо да се бият резервисти или срочнослужещи войници, чиято смърт бие по авторитета на властта, се сражават професионални наемници. И дори тяхната смърт не би предизвикала протести в страната. Никакви комитети на войнишките майки няма да се активират. Загиналите са възрастни и зрели хора, които сами са избрали професията да воюват за пари.

От 2017 бойци на ИДИЛ в Сирия няма и затова ЧВК се бие с различни групировки на въоръжената опозиция, сред които има наемници от Турция, Мароко, Европейския съюз, Русия и Укрйна.

Наемниците се жалват често от предложенията на местните за еднополов секс, от страхливите сирийски военни, лошата храна, мръсотията и отровни твари, за чиято отрова няма противоотрова.

Заплата им плаща Сирия, но всички финансови  въпроси се решават от подчинената на бизнесмена Евгений Пригожин /б.р. приятел на президента  Владимир Путин/ организация "Евро Полис". Месечното възнаграждения на един обикновен наемник е 150 хил. рубли плюс 100 % премия, на командирите на роти заплатата е тройно повече. За загиналите на роднините се изплащат по 3 млн. рубли, за леко раняване - 30 хиляди, а за тежко - 180 хил. рубли.

По-рано благодарение на руското министерство на отбраната във "Вагнер" имат  добро заплащане, бойците са с модерно обмундирование, воюват с руските танкове Т-90 и Т-72 и бронирани машини "Изстрел", "Рис" и "Тигър". Сега не е така.

За своето бъдеще тримата командири са откровени и казват, че очакват да участват в още много войни, ако са живи. Вече има техни формирования в Судан, задава се и Либия. Да воюват с американци не искат, но ако трябва, ще повоюват.

Превод от руски медии - Frog nеws
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 14013 |11.04.2018 Фрогоко: Американски F-16, F-18 и израелски F-16 са новите хитове за ВВС . 17| 15807 |14.03.2018 Фрогоко: Предложенията за санкции на Пеевски и Цацаров по закона Магнитски отиват при Тръмп . 16| 12988 |19.02.2018 Фрогоко: Владислав Горанов ли е заплашвал проф. Плочев? . 3| 8624 |06.01.2018 Фрогоко: Безумната Истанбулска конвенция - наивност, незнание или глупост?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads