Реклама / Ads

 

7| 7585 |10.08.2020 НОВИНИ

Шефът на полицията в Дупница пази частната ”Делта гард”. Не изпълнява решение на съда

.
Сюжетът поставя много въпроси за спазването на закона от служителите на закона - началникът на полицията в Дупница се появява в асансьорния завод в града, след като частен съдебен изпълнител е поискал съдействие от МВР, за да въведе нов собственик във владение. По закон полицаите следват указанията на съдебните изпълнители, ако се стигне до конфликтни ситуации.

Вместо да изпълнява разпорежданията обаче, началникът на полицията се опитва да разубеди частния съдебен изпълнител да приложи съдебното решение за смяна на собствеността на завода. Главните действащи лица в този казус са познати от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Фирмата, която трябва да предаде собствеността на асансьорния завод в Дупница е на Илия Златанов. Във владение трябва да бъде въведена фирмата "Хах 18". Двете страни са съгласни да предадат собствеността една на друга. Трета фирма "ККърекшън", която от юли тази година е с ново име – "Изамет Трейдинг" ЕООД, обаче твърди, че е истинският собственик на завода, разследва bTV.

 

Въпреки че съдът отхвърля претенцията, от фирмата са наели фирмата "Делта гард" да охранява завода. Така когато частният съдебен изпълнител отива да изпълни задълженията си, не допуснат от охранителя на охранителната фирма.


На 4 август частен съдебен изпълнител, заедно с адвокатите на дружеството, което предава и дружеството, което приема собствеността на асансьорния завод, отиват на място, за да изпълнят процедурата. А именно – ключалките на обекта да бъдат сменени и така единствено новият собственик да има достъп. Там ги посреща охранител от фирма "Делта гард" и отказва да допусне изпълнението на съдебното решение. Частният съдебен изпълнител е Елица Христова от Кюстендил. Тя се притеснява за сигурността си и затова приема да разкаже какво се е случило само по телефон:


“Действието се извършваше от моя колега помощник ЧСИ Кирил Кирилов, който отиде на място в Дупница. За съответното действие беше поискано по надлежния ред съдействие от полицията, тъй като очаквахме, че ще има евентуално съпротива при предоставяне достъпа до недвижимия имот”, коментира Христова.

На място се яви началникът на местното районно полицейско управление, заедно с още двама други униформени. За мен беше изненадващо обстоятелство, че изобщо началник на РПУ предприема действия, за да се яви лично за едно принудително изпълнение. Така или иначе той беше там и прояви активност, каквато според мен е необичайна. Той настояваше действието да бъде отменено или поне да бъде спряно или да бъде отложено”, коментира адвокатът на дружеството-длъжник по производството и един от участниците в процедурата Грета Ганева.

 

“Това е все едно полицията да ревизира съдебно решение - да каже това решение не е правилно и т.н. Съдебният акт се изпълнява такъв какъвто е. Няма как някой от полицията да окаже давление на съдебния изпълнител, когато той изпълнява съдебното решение или какъвто е актът”, обясни председателят на камарата на ЧСИ Георги Дичев.

 

По закон, полицаите са длъжни да съдействат на частния съдебен изпълнител да приложи съдебното решение и ако трябва принудително да отстранят този, който отказва съдействие, категоричен е Дичев. Началникът на полицията обаче не следва указанията. Следва телефонен разговор. Началникът на полицията разговаря с неизвестен човек от телефона на частния гард.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 30| 5783 |09.08.2020 Жена заплаши да се самозапали, ако полицията посегне на лагера на майките от ”Системата ни убива” . 17| 7032 |09.08.2020 Петър Бояджиев за действията на полицията при барикадите: Ето резултата от просташкото мислене . 36| 7929 |08.08.2020 Велислав Минеков към полицията: На чия страна сте? /видео/ . 7| 9216 |07.08.2020 Експерт след щурма на полицията: Правитеството и Борисов са между Сцила и Харибда*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ