Реклама / Ads
5| 3299 |17.05.2021 НОВИНИ

Ваксинация, COVID-19 и потенциални кадрови промени в МЗ

.
Източник: БГНЕС
Промени в ключови политики по отношение на здравеопазването ще има. Това стана ясно от изявлението на служебния министър д-р Стойчо Кацаров. Промените са основно по отношение ваксинационния план на страната ни. Приоритет стават най-възрастните и хората с тежки хронични заболявания. През идните дни ще стане ясно ще бъде ли удължена извънредната епидемична обстановка, а утре - дали се възстановява присъственото обучение в училища и университети.
 

Правителството е взело решение да се присъедини към договора, който Европейската комисия е сключила с Pfizer/BioNTech. С него се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени. Има достатъчни количества.
От днес влиза в сила заповед на служебния министър на здравеопазването, с която се нарежда на всички РЗИ да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари, за да не се случват “нелицеприятните” събития от преди седмици - тогава джипитата висяха на опашки, за да получат количества от препаратите срещу COVID-19.


Ще се организират и мобилни екипи за ваксинация на хора, които са далеч или са неподвижни. Съдействие ще окажат МВР, социалното министерство, областните управители, кметове на общини и здравни медиатори.


Предвижда се промяна във ваксинационния план. Приоритет стават най-възрастните хора и хората с определени тежки хронични заболявания. Мотив за решението е големият им процент в статистиката за починалите вследствие на инфекцията.


От понеделник до четвъртък преимуществено ще се извършва ваксинация на хора над 60-годишна възраст. Зелените коридори не се затварят, а напротив - те ще се разширят. През останалите дни ваксинация ще бъде по реда на записване. Режимът ще продължи два месеца, а д-р Кацаров обясни, че има достатъчно ваксини, за да може това да се случи.
Решението дали Националният оперативен щаб да продължи да съществува е на министър-председателя. Това е една работна група, чиято задача е да съветва премиера по някои въпроси. Кадрови промени също се очакват в Министерството на здравеопазването.


Тези дни трябва да бъде взето решението и дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, която според заповедта на бившия вече здравен министър проф. Костадин Ангелов продължава до края на месец май.


“Не е взето окончателно решение. Има два аспекта, които да се вземат предвид. Единият е чисто медицински - има значително намаление на разпространението. Това не е защото ние сме направили нещо, а заради това, че времето е по-хубаво, а това е типично зимна инфекция. Но има заплаха от щам, за който се предполага, че не е чувствителен към ваксината и е силно вирулентен. Засега не е регистриран такъв у нас, но рискът съществува и малко предпазливост може би не е излишна. Другият аспект е свързан с плащания - много плащания са свързани с това има ли или не извънредна епидемична обстановка. Въпросът ще се вземе предвид, за да не бъдат спрени плащанията”, допълни д-р Кацаров.


Предстои да се вземе и друго решение по въпроса с образованието. Дали ще бъде възстановено присъственото обучение в училища и университети ще стане ясно утре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3252 |16.05.2021 203 са новите случаи на COVID-19, 7 души са починали . 9| 5101 |14.05.2021 Лекари: Индийският вариант на COVID-19 чука на вратата ни . 6| 3542 |12.05.2021 СЗО: Индийският вариант на COVID-19 върлува в 44 страни . 12| 3293 |11.05.2021 До месец Европа може да започне имунизиране на 12-годишни срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads