Реклама / Ads
3| 4030 |13.10.2021 НОВИНИ

Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите

.
Валентина Маджарова
Срокът за проверка на сигнала за двойното гражданство на Кирил Петков е стандартен и случаят не се отличава с нищо от десетките проверки, които се образуват ежедневно във всяка една прокуратура, коментира Валентина Маджарова, административен ръководител на специализираната прокуратура. Пред БНТ Маджарова съобщи, че проверката може да приключи след изборите на 14-ти ноември и допълни, че вероятно ще има последствия за Петков.

"Сигналът не е разполагал с доказателства, наблюдаващият прокурор е съобразил, че следва да разпореди проверка по Закона за съдебната власт - това се извършва в момента", заяви Маджарова.


Тя също така каза, че Специализираната прокуратура може да изисква всички документи, които са предоставени пред Конституционния съд.

 

Валентина Маджарова коментира и друга актуална тема - досиетата "Пандора". Тя заяви, че съществуването на офшорни зони и сметки не е престъпно. По думите ѝ сметките в офшорни зони са създадени за улеснение на бизнеса.

 

"Колизия и сблъсък с правото настъпва тогава, когато в тези зони се извършва престъпна дейност, най-често се касае за изпиране на пари", заяви Маджарова.
Ръководителят на спецпрокуратурата съобщи, че се наблюдава ръст в делата, които касаят трафика на хора, свързани с бежанските процеси, както и тези за телефонни измами.

 

Коментарите за закриването на спецпрокуратурата влияят върху служителите в специализираната прокуратура, каза Маджарова.

 

"Демотивация се наблюдава, и тя е напълно обяснима. Закриването на органите на съдебната власт не би могло да бъде наречено конструктивно като подход, то е деструктивно като метод, защото много лесно е да се разруши нещо, и по-трудоемко да се гради", заяви още тя.


По отношение на съдебната реформа в сектор борба с корупцията по висшите етажи на властта, Маджарова призова:

 

"Трябва политиците да намерят най-вярното решение. Спецпрокуратура е натоварена с тази много сложна задача от края на 2017-а година, тя заработи пълноценно по това направление в средата на 2018-а година. Невъзможно е за такъв кратък времеви период да приключат разследвания, касаещи дела за корупция по висшите етажи на властта с влезли в сила присъди", коментира Валентина Маджарова.

 

"Само за първото деветмесечие на съд са предадени 44 лица от високите етажи на властта за корупционно поведение", обяви Маджарова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 28142 |19.09.2021 Албена Белянова за новия проект: Гешев да приключи проверката за Спецов . 27| 18310 |07.08.2021 Само във Фрог: Прокуратурата тотално саботира проверката за дипломата на Иван Гешев . 15| 3930 |23.07.2021 Колата с бившия шеф на ДАНС се оказала случайно на мястото на проверката . 3| 2805 |24.06.2021 Здравните власти дават на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads